De economie van Duitsland is in het vierde kwartaal minder snel gegroeid dan de voorgaande periode. De groei werd gedreven door een sterke exportgroei. Ook gaf de Duitse overheid meer uit en groeiden de investeringen in apparatuur.

Volgens voorlopige cijfers van het federale statistiekbureau ging de grootste economie van Europa er in het vierde kwartaal 2017 met 0,6 procent op vooruit, tegen een toename met 0,8 procent in het derde kwartaal.

Op jaarbasis groeide de Duitse economie met 2,3 procent. Dat was een jaar eerder nog 1,3 procent.

Ondanks de lichte afzwakking blijkt uit de cijfers van het federale statistiekbureau dat de Duitse economie nog altijd goed op stoom is, benadrukken economen van ING. Van de afgelopen 36 kwartalen groeide de Duitse economie er 33. Gemiddeld bedroeg de groei 0,5 procent.

De belangrijkste aanjagers van groei in de afgelopen jaren zijn ook dit jaar nog vertegenwoordigd. De economie van ING vragen zich wel af hoe groot de groeiprikkel van lage rentes, een sterke arbeidsmarkt en het aantrekken van de economie van de volledige eurozone blijft voor Duitsland.

De politieke onrust rond de Duitse formatie, de devaluatie van de euro en protectionistische maatregelen in de VS worden als mogelijke risico's beschouwd die de Duitse economische groei kunnen afremmen.

De economie van Duitsland is in het vierde kwartaal minder snel gegroeid dan de voorgaande periode. De groei werd gedreven door een sterke exportgroei. Ook gaf de Duitse overheid meer uit en groeiden de investeringen in apparatuur.Volgens voorlopige cijfers van het federale statistiekbureau ging de grootste economie van Europa er in het vierde kwartaal 2017 met 0,6 procent op vooruit, tegen een toename met 0,8 procent in het derde kwartaal.Op jaarbasis groeide de Duitse economie met 2,3 procent. Dat was een jaar eerder nog 1,3 procent.Ondanks de lichte afzwakking blijkt uit de cijfers van het federale statistiekbureau dat de Duitse economie nog altijd goed op stoom is, benadrukken economen van ING. Van de afgelopen 36 kwartalen groeide de Duitse economie er 33. Gemiddeld bedroeg de groei 0,5 procent.De belangrijkste aanjagers van groei in de afgelopen jaren zijn ook dit jaar nog vertegenwoordigd. De economie van ING vragen zich wel af hoe groot de groeiprikkel van lage rentes, een sterke arbeidsmarkt en het aantrekken van de economie van de volledige eurozone blijft voor Duitsland.De politieke onrust rond de Duitse formatie, de devaluatie van de euro en protectionistische maatregelen in de VS worden als mogelijke risico's beschouwd die de Duitse economische groei kunnen afremmen.