Het Duitse beleggersvertrouwen, dat gepeild wordt via de indicator van het Duitse onderzoekscentrum ZEW, veert op met 16,9 basispunten van 5,4 in februari tot 22,3 basispunten in maart.

De toename van het Duitse beleggersvertrouwen in maart is de vierde maandelijkse stijging op rij. Het herstel was groter dan verwacht. Analisten rekenden op een toename met 10 punten.

Volgens het ZEW-instituut heeft de grootste economie van Europa de crisis relatief goed doorstaan, wat blijkt uit de toename van het bbp met 3 procent in 2011. De economische groei was in de eerste plaats te danken aan de uitvoer.

"Beleggers lijden duidelijk niet langer onder de vrees voor een Duitse recessie," aldus Carsten Brzeski, econoom bij ING Group. Dat heeft volgens Brzeski onder meer te maken met de goedkope leningen aan banken door de ECB, en de manier waarop de crisis wordt aangepakt. Door die factoren weegt de negatieve impact van de stijgende olieprijzen minder zwaar, besluit de econoom.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), verklaarde begin maart al dat de vooruitzichten voor de 17 landen van de eurozone - de grootste markt voor de Duitse uitvoer - aanzienlijk verbeterd zijn. Er zijn voldoende tekenen dat het vertrouwen in de euro herstelt, aldus Draghi.

De Bundesbank van haar kant meldde op 20 februari dat de economische vooruitzichten voor Duitsland 'zienderogen verbeteren', hoewel de risico's die verband houden met de schuldencrisis blijven bestaan. De Bundesbank houdt er in haar prognoses rekening mee dat de economische groei in Duitsland dit jaar vertraagt tot 0,6 procent, en pas in 2013 weer aantrekt tot 1,8 procent. (Bloomberg/BO)

Het Duitse beleggersvertrouwen, dat gepeild wordt via de indicator van het Duitse onderzoekscentrum ZEW, veert op met 16,9 basispunten van 5,4 in februari tot 22,3 basispunten in maart.De toename van het Duitse beleggersvertrouwen in maart is de vierde maandelijkse stijging op rij. Het herstel was groter dan verwacht. Analisten rekenden op een toename met 10 punten. Volgens het ZEW-instituut heeft de grootste economie van Europa de crisis relatief goed doorstaan, wat blijkt uit de toename van het bbp met 3 procent in 2011. De economische groei was in de eerste plaats te danken aan de uitvoer."Beleggers lijden duidelijk niet langer onder de vrees voor een Duitse recessie," aldus Carsten Brzeski, econoom bij ING Group. Dat heeft volgens Brzeski onder meer te maken met de goedkope leningen aan banken door de ECB, en de manier waarop de crisis wordt aangepakt. Door die factoren weegt de negatieve impact van de stijgende olieprijzen minder zwaar, besluit de econoom.Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), verklaarde begin maart al dat de vooruitzichten voor de 17 landen van de eurozone - de grootste markt voor de Duitse uitvoer - aanzienlijk verbeterd zijn. Er zijn voldoende tekenen dat het vertrouwen in de euro herstelt, aldus Draghi. De Bundesbank van haar kant meldde op 20 februari dat de economische vooruitzichten voor Duitsland 'zienderogen verbeteren', hoewel de risico's die verband houden met de schuldencrisis blijven bestaan. De Bundesbank houdt er in haar prognoses rekening mee dat de economische groei in Duitsland dit jaar vertraagt tot 0,6 procent, en pas in 2013 weer aantrekt tot 1,8 procent. (Bloomberg/BO)