De ZEW-index daalde van -53,8 punten in juli naar -55,3 punten in augustus. Dat is de laagste score sinds oktober 2008, de maand na de val van zakenbank Lehman Brothers en het begin van de bankencrisis.

De daling komt ook onverwachts, want analisten waren ervan uitgegaan dat de index stabiel zou blijven. Beleggers verwachten dat de economische groei in Duitsland verder zal verzwakken, zegt hoofdonderzoeker Michael Schröder van ZEW.

De hoge inflatie en prijsstijgingen voor energie leiden tot lagere winstverwachtingen in de private sector. Daarnaast is er nog de droogte, die zorgt voor logistieke problemen. Een recessie tijdens de tweede jaarhelft lijkt dan ook onvermijdelijk, meent ING-econoom Carsten Brzeski.

De ZEW-index daalde van -53,8 punten in juli naar -55,3 punten in augustus. Dat is de laagste score sinds oktober 2008, de maand na de val van zakenbank Lehman Brothers en het begin van de bankencrisis. De daling komt ook onverwachts, want analisten waren ervan uitgegaan dat de index stabiel zou blijven. Beleggers verwachten dat de economische groei in Duitsland verder zal verzwakken, zegt hoofdonderzoeker Michael Schröder van ZEW. De hoge inflatie en prijsstijgingen voor energie leiden tot lagere winstverwachtingen in de private sector. Daarnaast is er nog de droogte, die zorgt voor logistieke problemen. Een recessie tijdens de tweede jaarhelft lijkt dan ook onvermijdelijk, meent ING-econoom Carsten Brzeski.