De zogenaamde ZEW-index, die dat vertrouwen meet, zakt in september tot -4,3 van +14 in augustus. Analisten gepolst door Bloomberg rekenden op een terugval tot +10.

Hoewel het beleggersvertrouwen in augustus al een dip kende van +21,2 tot +14 in augustus, komt dat vertrouwen na een vijfde daling op rij in september op het laagste peil in 19 maanden tijd. Nu de index met -4,3 onder nul staat, helt de balans over naar de pessimisten onder de beleggers.

Oorzaak van de terugval moet worden gezocht bij het kabbelend economisch herstel in de VS in het tweede kwartaal, en de bezorgdheid rond de belabberde financiële gezondheidstoestand van bepaalde Europese landen zoals onder meer Portugal en Ierland. Komt daarbij de vrees dat de afnemende relancemaatregelen van de Europese overheden zouden kunnen wegen op de groei.

In een reactie aan het persagentschap Bloomberg verklaarde Carsten Brzeski, econoom bij ING, dat hoewel er nog steeds onzekerheid heerst over het langzaam Amerikaans economisch herstel en een mogelijke vertraging in China, er geen reden is tot paniek. De econoom wijst daarbij op de Duitse economie die stevig aantrekt.

De zogenaamde ZEW-index, die dat vertrouwen meet, zakt in september tot -4,3 van +14 in augustus. Analisten gepolst door Bloomberg rekenden op een terugval tot +10.Hoewel het beleggersvertrouwen in augustus al een dip kende van +21,2 tot +14 in augustus, komt dat vertrouwen na een vijfde daling op rij in september op het laagste peil in 19 maanden tijd. Nu de index met -4,3 onder nul staat, helt de balans over naar de pessimisten onder de beleggers. Oorzaak van de terugval moet worden gezocht bij het kabbelend economisch herstel in de VS in het tweede kwartaal, en de bezorgdheid rond de belabberde financiële gezondheidstoestand van bepaalde Europese landen zoals onder meer Portugal en Ierland. Komt daarbij de vrees dat de afnemende relancemaatregelen van de Europese overheden zouden kunnen wegen op de groei.In een reactie aan het persagentschap Bloomberg verklaarde Carsten Brzeski, econoom bij ING, dat hoewel er nog steeds onzekerheid heerst over het langzaam Amerikaans economisch herstel en een mogelijke vertraging in China, er geen reden is tot paniek. De econoom wijst daarbij op de Duitse economie die stevig aantrekt.