Voor het derde jaar op rij wordt de staat getroffen door een catastrofale droogte die de sneeuwreserves in de Sierra Nevada stelselmatig doet krimpen. Die reserves zijn cruciaal om de rivieren te voorzien van water. Bovendien is er geen beterschap in zicht: volgend jaar volgt vrijwel zeker opnieuw droogte, en die kan mogelijk nog jaren aanhouden.

"De landbouweconomie van California doet het eigenlijk nog opvallend goed, vooral dankzij de grondwaterreserves", zegt Jay Lund, directeur voor het Centrum voor Waterbeheerswetenschappen aan de UC Davis en medeauteur. "Maar we verwachten substantiële lokale en regionale impact op de economie en werkgelegenheid."

In de Central Valley, een van de meest productieve landbouwgebieden in de VS, zal zo'n 5 procent van het areaal onbewerkt blijven en een miljard dollar per jaar aan verliezen kosten. Voor 2014 wordt het verlies in heel Californië op 2,2 miljard dollar geschat (1,62 miljard euro). Er zullen naar schatting 17.000 banen verloren gaan.

Grondwaterlagen

Omdat het sneeuwpak op de Sierra Nevada onvoldoende water levert, zijn landbouwers en steden noodgedwongen aangewezen op de grondwaterreserves. Die grondwaterreserves worden momenteel aan een razend tempo opgebruikt, met name omdat Californië de enige westelijke staat is waar grondwatergebruik grotendeels ongereguleerd is.

"Een goed beheerde waterreserve is als een spaarrekening", zegt hoofdauteur Richard Howitt, hoogleraar Landbouwwetenschappen aan de UC Davis. "We gedragen ons momenteel als de superrijken, die zoveel geld hebben dat ze hun rekeningen niet in de gaten hoeven te houden." (IPS)

Voor het derde jaar op rij wordt de staat getroffen door een catastrofale droogte die de sneeuwreserves in de Sierra Nevada stelselmatig doet krimpen. Die reserves zijn cruciaal om de rivieren te voorzien van water. Bovendien is er geen beterschap in zicht: volgend jaar volgt vrijwel zeker opnieuw droogte, en die kan mogelijk nog jaren aanhouden."De landbouweconomie van California doet het eigenlijk nog opvallend goed, vooral dankzij de grondwaterreserves", zegt Jay Lund, directeur voor het Centrum voor Waterbeheerswetenschappen aan de UC Davis en medeauteur. "Maar we verwachten substantiële lokale en regionale impact op de economie en werkgelegenheid."In de Central Valley, een van de meest productieve landbouwgebieden in de VS, zal zo'n 5 procent van het areaal onbewerkt blijven en een miljard dollar per jaar aan verliezen kosten. Voor 2014 wordt het verlies in heel Californië op 2,2 miljard dollar geschat (1,62 miljard euro). Er zullen naar schatting 17.000 banen verloren gaan.GrondwaterlagenOmdat het sneeuwpak op de Sierra Nevada onvoldoende water levert, zijn landbouwers en steden noodgedwongen aangewezen op de grondwaterreserves. Die grondwaterreserves worden momenteel aan een razend tempo opgebruikt, met name omdat Californië de enige westelijke staat is waar grondwatergebruik grotendeels ongereguleerd is."Een goed beheerde waterreserve is als een spaarrekening", zegt hoofdauteur Richard Howitt, hoogleraar Landbouwwetenschappen aan de UC Davis. "We gedragen ons momenteel als de superrijken, die zoveel geld hebben dat ze hun rekeningen niet in de gaten hoeven te houden." (IPS)