Voka reageert hiermee op een rapport van de VN waaruit blijkt dat België vorig jaar 70 procent minder buitenlandse investeringen heeft aangetrokken.

De buitenlandse investeringen in België zakten terug van 110 miljard dollar in 2008 tot 34 miljard dollar in 2009, zo staat te lezen in het rapport van de VN.

"Er moeten snel maatregelen komen die ons land weer aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders", aldus Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka. "In de eerste plaats denk ik dan aan een verlaging van de kosten op arbeid, een aantrekkelijk fiscaal regime voor bedrijven, en maatregelen om de energiekosten te verlagen."

Daarnaast moet ook het vergunningenbeleid een stuk sneller en eenvoudiger worden. "Wij horen van ondernemingen dat zij erin slagen om in onze buurlanden in zes maanden tijd alle nodige vergunningen te verkrijgen om er een nieuwe vestiging op te richten. Dat moet dus ook bij ons mogelijk zijn. Op Vlaams niveau liggen de voorstellen klaar om het vergunningenbeleid aan te pakken. Ze moeten nu op zeer korte termijn worden doorgevoerd."

Tot slot wijst Voka ook op de nood aan een stabiel, sociaal klimaat. "Sociale conflicten kunnen we missen als kiespijn, zeker als we ons willen bewijzen tegenover buitenlandse investeerders", aldus Leyman.

Voka reageert hiermee op een rapport van de VN waaruit blijkt dat België vorig jaar 70 procent minder buitenlandse investeringen heeft aangetrokken. De buitenlandse investeringen in België zakten terug van 110 miljard dollar in 2008 tot 34 miljard dollar in 2009, zo staat te lezen in het rapport van de VN. "Er moeten snel maatregelen komen die ons land weer aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders", aldus Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka. "In de eerste plaats denk ik dan aan een verlaging van de kosten op arbeid, een aantrekkelijk fiscaal regime voor bedrijven, en maatregelen om de energiekosten te verlagen." Daarnaast moet ook het vergunningenbeleid een stuk sneller en eenvoudiger worden. "Wij horen van ondernemingen dat zij erin slagen om in onze buurlanden in zes maanden tijd alle nodige vergunningen te verkrijgen om er een nieuwe vestiging op te richten. Dat moet dus ook bij ons mogelijk zijn. Op Vlaams niveau liggen de voorstellen klaar om het vergunningenbeleid aan te pakken. Ze moeten nu op zeer korte termijn worden doorgevoerd." Tot slot wijst Voka ook op de nood aan een stabiel, sociaal klimaat. "Sociale conflicten kunnen we missen als kiespijn, zeker als we ons willen bewijzen tegenover buitenlandse investeerders", aldus Leyman.