Volgens een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat bedroeg de inflatie in september -0,1 procent op jaarbasis.

Op die manier belandt de inflatie voor het eerst in zes maanden opnieuw onder nul.

Het zijn in september weer de energieprijzen die de inflatie omlaag trekken.

In september werd energie 8,9 procent goedkoper, tegenover -7,2 procent in augustus.

Voedsel, alcohol en tabak werden 1,4 procent duurder in september, tegenover 1,3 procent in augustus, gevolgd door diensten (1,3 procent tegenover 1,2 procent in augustus).

De inflatie was begin dit jaar al enkele maanden negatief. De laatste keer was in maart (-0,1 procent). Sindsdien schommelden de cijfers tussen 0,0 en 0,3 procent.

In augustus bedroeg de inflatie 0,1 procent.

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwde eerder deze maand al dat de inflatie in de eurozone negatief kon worden.

De ECB verwacht dat de inflatie voor het volledige jaar 0,1 procent bedraagt, oplopend tot 1,5 procent in 2016 en 1,7 procent in 2017.

De ECB koopt tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro staatsobligaties van eurolanden op. Dat gebeurt in het kader van het stimulusprogramma dat kwantitatieve versoepeling (QE) wordt genoemd. Op die manier probeert de centrale bank de economie aan te zwengelen en de inflatie op te krikken.

(BO)

Volgens een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat bedroeg de inflatie in september -0,1 procent op jaarbasis. Op die manier belandt de inflatie voor het eerst in zes maanden opnieuw onder nul.Het zijn in september weer de energieprijzen die de inflatie omlaag trekken.In september werd energie 8,9 procent goedkoper, tegenover -7,2 procent in augustus.Voedsel, alcohol en tabak werden 1,4 procent duurder in september, tegenover 1,3 procent in augustus, gevolgd door diensten (1,3 procent tegenover 1,2 procent in augustus).De inflatie was begin dit jaar al enkele maanden negatief. De laatste keer was in maart (-0,1 procent). Sindsdien schommelden de cijfers tussen 0,0 en 0,3 procent. In augustus bedroeg de inflatie 0,1 procent.Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwde eerder deze maand al dat de inflatie in de eurozone negatief kon worden. De ECB verwacht dat de inflatie voor het volledige jaar 0,1 procent bedraagt, oplopend tot 1,5 procent in 2016 en 1,7 procent in 2017. De ECB koopt tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro staatsobligaties van eurolanden op. Dat gebeurt in het kader van het stimulusprogramma dat kwantitatieve versoepeling (QE) wordt genoemd. Op die manier probeert de centrale bank de economie aan te zwengelen en de inflatie op te krikken.(BO)