De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentevoet zoals verwacht op het historisch lage peil van 0,75 procent. Voorzitter Draghi is wel op zijn hoede voor een al te sterke euro.

Dat de ECB de rente ongewijzigd houdt, werd door de meeste analisten voorspeld. De huidige rente staat al sinds juli 2012 op 0,75 procent.

Donderdagnamiddag verklaarde Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, in een toelichting dat de eurozone later op het jaar een licht economisch herstel mag verwachten, 'ondersteund door het beleid van de centrale bank'. Dat herstel zal evenwel gradueel verlopen.

Draghi waarschuwde er in Frankfurt wel voor dat de hoge koers van de euro een domper kan zetten op het aangekondigd herstel. "De wisselkoers is geen politiek doel op zich, maar het heeft wel een invloed op de groei en prijsstabiliteit", verduidelijkte de voorzitter. Toch is de Europese eenheidsmunt volgens hem niet overgewaardeerd, want is de opwaardering precies een teken van toenemend vertrouwen in de eurozone.

De euro klom op 1 februari tot 1,3711 dollar, het hoogste peil in vijftien maanden tijd. Tijdens de toelichting van Draghi moest de Europese eenheidsmunt behoorlijk wat terrein prijsgeven tot 1,3395 dollar.

Eerder op de dag maakte ook de Britse centrale bank (Bank of England) bekend dat ze de rente (0,5 procent) handhaaft.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de belangrijkste rentevoet zoals verwacht op het historisch lage peil van 0,75 procent. Voorzitter Draghi is wel op zijn hoede voor een al te sterke euro.Dat de ECB de rente ongewijzigd houdt, werd door de meeste analisten voorspeld. De huidige rente staat al sinds juli 2012 op 0,75 procent.Donderdagnamiddag verklaarde Mario Draghi, de voorzitter van de ECB, in een toelichting dat de eurozone later op het jaar een licht economisch herstel mag verwachten, 'ondersteund door het beleid van de centrale bank'. Dat herstel zal evenwel gradueel verlopen. Draghi waarschuwde er in Frankfurt wel voor dat de hoge koers van de euro een domper kan zetten op het aangekondigd herstel. "De wisselkoers is geen politiek doel op zich, maar het heeft wel een invloed op de groei en prijsstabiliteit", verduidelijkte de voorzitter. Toch is de Europese eenheidsmunt volgens hem niet overgewaardeerd, want is de opwaardering precies een teken van toenemend vertrouwen in de eurozone. De euro klom op 1 februari tot 1,3711 dollar, het hoogste peil in vijftien maanden tijd. Tijdens de toelichting van Draghi moest de Europese eenheidsmunt behoorlijk wat terrein prijsgeven tot 1,3395 dollar.Eerder op de dag maakte ook de Britse centrale bank (Bank of England) bekend dat ze de rente (0,5 procent) handhaaft.