De Amerikaanse consument is in januari somberder geworden dan verwacht. Zorgen over de financiën, luidt de verklaring.

Het consumentenvertrouwen in de VS, gemeten door het onderzoeksbureau Conference Board, is in januari op het laagste peil in ruim een jaar tijd beland. De index zakte van 66,7 in december tot 58,6 in januari, het laagste peil sinds november 2011. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een beperkte terugval tot 64 punten.

In het begin van het jaar werd de gevreesde 'fiscal cliff' door de Amerikaanse politici voorlopig afgewend, waardoor een aantal bezuinigingsmaatregelen tot nader order niet worden doorgevoerd. Toch had de deal tussen Democraten en Republikeinen financiële gevolgen voor een groot aantal Amerikanen, dat een deel van zijn loon door een belastingverhoging zag wegsmelten.

"De hogere loonlasten hebben ongetwijfeld een rem gezet op de consumentenuitgaven, en het kan een tijd duren vooraleer het vertrouwen van de consument herstelt van de 'paycheck shock'", zei Lynn Franco van de Conference Board in een verklaring .

Het aantal consumenten dat een lager inkomen verwacht, steeg van 19,1 tot 22,9 procent. Het aantal dat meer inkomsten verwacht, daalt van 15,6 tot 13,6 procent.

De deelindex die de verwachtingen voor de komende maanden peilt, kelderde van 68,1 naar 59,5, het laagste peil sinds oktober 2011. De index die weergeeft hoe de huidige situatie wordt ingeschat, zakte van 64,6 naar 57,3.

In de VS zijn er nog andere indicatoren die het consumentenvertrouwen maandelijks peilen. De consumer sentiment index van de universiteit van Michigan is daar de bekendste van. (BO/Reuters)

De Amerikaanse consument is in januari somberder geworden dan verwacht. Zorgen over de financiën, luidt de verklaring. Het consumentenvertrouwen in de VS, gemeten door het onderzoeksbureau Conference Board, is in januari op het laagste peil in ruim een jaar tijd beland. De index zakte van 66,7 in december tot 58,6 in januari, het laagste peil sinds november 2011. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een beperkte terugval tot 64 punten.In het begin van het jaar werd de gevreesde 'fiscal cliff' door de Amerikaanse politici voorlopig afgewend, waardoor een aantal bezuinigingsmaatregelen tot nader order niet worden doorgevoerd. Toch had de deal tussen Democraten en Republikeinen financiële gevolgen voor een groot aantal Amerikanen, dat een deel van zijn loon door een belastingverhoging zag wegsmelten. "De hogere loonlasten hebben ongetwijfeld een rem gezet op de consumentenuitgaven, en het kan een tijd duren vooraleer het vertrouwen van de consument herstelt van de 'paycheck shock'", zei Lynn Franco van de Conference Board in een verklaring . Het aantal consumenten dat een lager inkomen verwacht, steeg van 19,1 tot 22,9 procent. Het aantal dat meer inkomsten verwacht, daalt van 15,6 tot 13,6 procent. De deelindex die de verwachtingen voor de komende maanden peilt, kelderde van 68,1 naar 59,5, het laagste peil sinds oktober 2011. De index die weergeeft hoe de huidige situatie wordt ingeschat, zakte van 64,6 naar 57,3. In de VS zijn er nog andere indicatoren die het consumentenvertrouwen maandelijks peilen. De consumer sentiment index van de universiteit van Michigan is daar de bekendste van. (BO/Reuters)