De maximumprijs voor diesel stijgt vrijdag met 0,9 cent tot 1,5870 euro per liter, meldt de federale overheidsdienst Economie. De vorige recordprijs dateert van 15 maart, toen er maximaal 1,579 euro per liter werd betaald.

De maximale benzineprijs aan de Belgische pompen bedraagt sinds 17 augustus 1,813 euro per liter voor super 98 en 1,771 euro per liter voor super 95.

De stijging is een gevolg van de hogere notering van de olieproducten op de internationale markten, luidt de verklaring van de FOD.

Volgens Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de Belgische Petroleum Federatie (BPF), stijgt de prijs van ruwe aardolie door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Ook de eurodollar zou ons parten spelen. Sinds 1 augustus nam de prijs van ruwe aardolie toe met 10 procent, die van diesel met 8,5 procent, aldus de adjunct-secretaris-generaal.

Volgens de berekeningen van de Belgische Petroleum Federatie worden er in ons land op een liter diesel 44,31 procent btw en accijnzen betaald. Dat stemt vanaf morgen overeen met 0,7031 euro per liter. Voor benzine bedraagt de heffing 52 procent per liter.

De federale regering is niet van plan maatregelen te nemen om de hoge dieselprijs te drukken, blijkt uit een reactie van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) aan het persagentschap Belga. Vroeger trad het zogenaamde omgekeerde cliquetsysteem in werking van zodra de maximumprijs van diesel boven de 1,50 euro klom en die van benzine boven de 1,70 euro. Op die manier daalden de accijnzen, waardoor de prijsstijging door de consument nauwelijks gemerkt werd. Op 31 december 2011 liep de maatregel af. (BO)

De maximumprijs voor diesel stijgt vrijdag met 0,9 cent tot 1,5870 euro per liter, meldt de federale overheidsdienst Economie. De vorige recordprijs dateert van 15 maart, toen er maximaal 1,579 euro per liter werd betaald.De maximale benzineprijs aan de Belgische pompen bedraagt sinds 17 augustus 1,813 euro per liter voor super 98 en 1,771 euro per liter voor super 95.De stijging is een gevolg van de hogere notering van de olieproducten op de internationale markten, luidt de verklaring van de FOD. Volgens Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de Belgische Petroleum Federatie (BPF), stijgt de prijs van ruwe aardolie door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Ook de eurodollar zou ons parten spelen. Sinds 1 augustus nam de prijs van ruwe aardolie toe met 10 procent, die van diesel met 8,5 procent, aldus de adjunct-secretaris-generaal.Volgens de berekeningen van de Belgische Petroleum Federatie worden er in ons land op een liter diesel 44,31 procent btw en accijnzen betaald. Dat stemt vanaf morgen overeen met 0,7031 euro per liter. Voor benzine bedraagt de heffing 52 procent per liter. De federale regering is niet van plan maatregelen te nemen om de hoge dieselprijs te drukken, blijkt uit een reactie van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) aan het persagentschap Belga. Vroeger trad het zogenaamde omgekeerde cliquetsysteem in werking van zodra de maximumprijs van diesel boven de 1,50 euro klom en die van benzine boven de 1,70 euro. Op die manier daalden de accijnzen, waardoor de prijsstijging door de consument nauwelijks gemerkt werd. Op 31 december 2011 liep de maatregel af. (BO)