Wie donderdag aan de tank diesel wil pompen, gaat daar maximaal 1,579 euro per liter voor betalen. Met een toename van 2,9 eurocent bereikt de dieselprijs daarmee een nieuw record.

Diesel wordt dus - net als benzine - steeds sneller duurder, want de vorige records dateren maar van 17 februari en 13 januari. Wie benzine tankt betaalt - met een maximumprijs van 1,741 euro per liter voor het type super 95 - nog altijd wel meer. In vier jaar tijd werd diesel 33 procent duurder.

Officieel luidt het woensdag opnieuw dat de prijsstijgingen een gevolg zijn van de duurdere olieproducten op de internationale markten. Overigens ontsnapt niemand die met de wagen rijdt aan de grillen van de duurdere brandstof. Afgelopen weekend klom namelijk ook de prijs voor LPG voor het eerst met 1,3 eurocent over de grens van 0,8 euro tot 0,804 euro per liter.

Wat diesel betreft, paste de Belgische overheid tot eind 2011 het systeem van de omgekeerde cliquet toe. Dat systeem bestond erin dat prijsstijgingen van diesel afgetopt werden wanneer de maximumprijs hoger lag dan 1,5 euro.

In ons land wordt op dit moment 44,4 procent taks en accijnzen betaald op een liter diesel, voor benzine is dat 52,6 procent. (BO)

Wie donderdag aan de tank diesel wil pompen, gaat daar maximaal 1,579 euro per liter voor betalen. Met een toename van 2,9 eurocent bereikt de dieselprijs daarmee een nieuw record.Diesel wordt dus - net als benzine - steeds sneller duurder, want de vorige records dateren maar van 17 februari en 13 januari. Wie benzine tankt betaalt - met een maximumprijs van 1,741 euro per liter voor het type super 95 - nog altijd wel meer. In vier jaar tijd werd diesel 33 procent duurder. Officieel luidt het woensdag opnieuw dat de prijsstijgingen een gevolg zijn van de duurdere olieproducten op de internationale markten. Overigens ontsnapt niemand die met de wagen rijdt aan de grillen van de duurdere brandstof. Afgelopen weekend klom namelijk ook de prijs voor LPG voor het eerst met 1,3 eurocent over de grens van 0,8 euro tot 0,804 euro per liter.Wat diesel betreft, paste de Belgische overheid tot eind 2011 het systeem van de omgekeerde cliquet toe. Dat systeem bestond erin dat prijsstijgingen van diesel afgetopt werden wanneer de maximumprijs hoger lag dan 1,5 euro. In ons land wordt op dit moment 44,4 procent taks en accijnzen betaald op een liter diesel, voor benzine is dat 52,6 procent. (BO)