Om de begroting van dit en volgend jaar gestroomlijnd te krijgen, moet de regering-Di Rupo respectievelijk 524 miljoen en 3,5 miljard euro zien te vinden. Dat blijkt uit een rapport van het Monitoringcomité, dat minister van Begroting Olivier Chastel kon inkijken.

Het Monitoringcomité is het comité - bestaande uit topambtenaren - dat de federale regering adviseert over de vereiste begrotingsinspanningen.

"Het Comité meldt dat een inspanning van 524 miljoen gerealiseerd moet worden om de doelstelling van een deficit van -2,5 procent voor Entiteit I (de federale overheid en de sociale zekerheid) te respecteren, zoals dat werd bepaald in het Stabiliteitsprogramma", aldus Chastel in een mededeling.

Oorspronkelijk moest ons land het begrotingstekort dit jaar nominaal terugschroeven tot 2,15 procent van het bbp om in 2015 een evenwicht te bereiken.

Bij de begrotingscontrole van eind maart kreeg de regering de toestemming om dit jaar wat lager uit te komen, op voorwaarde dat er voor 1 procent van het bbp structurele maatregelen zouden volgen en de staatsschuld onder de 100 procent blijft.

Het Monitoringcomité geeft in zijn rapport ook de economische vooruitzichten van volgend jaar mee. In 2014 schuiven de topambtenaren een inspanning van 3,5 miljard euro naar voren. Minister Chastel zal samen met zijn collega's van het kernkabinet de laatste ramingen voor 2013 van de primaire uitgaven, de fiscale en niet-fiscale ontvangsten en de sociale zekerheid analyseren.

Zaterdag om 14.00 uur staat alvast een vergadering van het kernkabinet op de agenda. Donderdag en vrijdag komen werkgroepen met experts van de verschillende kabinetten bijeen om die gegevens te analyseren. (Belga/BO)

Om de begroting van dit en volgend jaar gestroomlijnd te krijgen, moet de regering-Di Rupo respectievelijk 524 miljoen en 3,5 miljard euro zien te vinden. Dat blijkt uit een rapport van het Monitoringcomité, dat minister van Begroting Olivier Chastel kon inkijken.Het Monitoringcomité is het comité - bestaande uit topambtenaren - dat de federale regering adviseert over de vereiste begrotingsinspanningen. "Het Comité meldt dat een inspanning van 524 miljoen gerealiseerd moet worden om de doelstelling van een deficit van -2,5 procent voor Entiteit I (de federale overheid en de sociale zekerheid) te respecteren, zoals dat werd bepaald in het Stabiliteitsprogramma", aldus Chastel in een mededeling. Oorspronkelijk moest ons land het begrotingstekort dit jaar nominaal terugschroeven tot 2,15 procent van het bbp om in 2015 een evenwicht te bereiken. Bij de begrotingscontrole van eind maart kreeg de regering de toestemming om dit jaar wat lager uit te komen, op voorwaarde dat er voor 1 procent van het bbp structurele maatregelen zouden volgen en de staatsschuld onder de 100 procent blijft. Het Monitoringcomité geeft in zijn rapport ook de economische vooruitzichten van volgend jaar mee. In 2014 schuiven de topambtenaren een inspanning van 3,5 miljard euro naar voren. Minister Chastel zal samen met zijn collega's van het kernkabinet de laatste ramingen voor 2013 van de primaire uitgaven, de fiscale en niet-fiscale ontvangsten en de sociale zekerheid analyseren.Zaterdag om 14.00 uur staat alvast een vergadering van het kernkabinet op de agenda. Donderdag en vrijdag komen werkgroepen met experts van de verschillende kabinetten bijeen om die gegevens te analyseren. (Belga/BO)