Deze calamiteiten schudden de economie in 2014 door elkaar

Deze calamiteiten schudden de economie in 2014 door elkaar
© reuters

Nieuwe bankenwet voor België © istock

De regering keurt de nieuwe bankenwet, waarover ze net voor kerst 2013 een akkoord bereikte, uiteindelijk goed. De wet verbiedt de handel voor eigen rekening, maar tot een echte scheiding van zaken- en retailbanken komt het niet.

Nieuwe CEO van Belgacom © Belga

Halfweg januari duidt de regering Dominique Leroy (49) aan als de nieuwe CEO van Belgacom. Ze volgt de ontslagen Didier Bellens op. Leroy leidde bij Belgacom al de Consumer Business Unit. Twee jaar geleden kwam ze over van Unilever, waar ze 24 jaar had gewerkt.

Heinz Turnhout sluit © belga

Begin maart raakt bekend dat sauzenproducent Heinz zijn vestiging in Turnhout sluit. Heinz verhuist de productie naar andere vestigingen, het grootste deel naar het Engelse Telfort. In de Turnhoutse vestiging werkten 200 mensen.

Sociale onrust bij Delhaize © belga

Halfweg juni wordt bij retailer Delhaize een herstructurering aangekondigd waarbij 2500 banen op de tocht komen te staan. In een reactie gaat een deel van het personeel staken, en ziet een aantal vestigingen zich verplicht de deuren tijdelijk te sluiten.

BNP Paribas krijgt monsterboete © reuters

De Franse grootbank BNP Paribas krijgt van het Amerikaanse gerecht een monsterboete van 8,9 miljard dollar. De grootbank wordt ervan beschuldigd tussen 2002 en 2009 een financieel embargo tegen Iran, Cuba en Soedan te hebben geschonden.

ECB voert negatieve rente voor banken in © Reuters

De Europese Centrale Bank voert voor het eerst een negatieve rente in voor de banken die hun geld parkeren bij de centrale bank. Zo wil de ECB de banken een extra duw in de rug geven om hun geld te laten rollen en leningen te verstrekken aan bedrijven en gezinnen.

Jean-Luc Dehaene neemt afscheid © belga

Halfweg mei overlijdt ex-premier Jean-Luc Dehaene. Volgens Trends-redacteur Alain Mouton was zijn grootste verdienste dat hij in de jaren negentig voor de eerste keer geprobeerd heeft de oplopende vergrijzingskosten op te vangen. Dat gebeurde dankzij een hoog primair overschot.

Sabotage van de kerncentrale in Doel © BELGA

De vermoedelijke sabotage van de kerncentrale Doel 4 en de onzekerheid over de reactoren Doel 2 en Doel 3 kosten Electrabel handenvol geld.

Duizend miljard euro voor economie eurozone © reuters

ECB-voorzitter Mario Draghi maakt begin september bekend dat hij 1.000 miljard euro in de economie van de eurozone wil pompen. Dat gebeurt door goedkope kredieten aan banken en het aankopen van bankobligaties die gedekt worden door onderpand.

Stresstesten voor Europese banken © reuters

Dexia en Axa Bank Europe zijn niet geslaagd in de stresstesten van de Europese Centrale Bank. AXA Bank komt 200 miljoen euro kapitaal tekort, maar haalde eind september al 225 miljoen euro op. Dexia heeft 339 miljoen euro te weinig, maar kan genieten van een uitzonderingsmaatregel, waardoor de restbank geen vers kapitaal hoeft op te halen.

Banken knippen in spaarrente © belga

Belfius verlaagt in november de basisrente op gewone spaarboekje met 10 basispunten tot 0,15 procent. Een dieptepunt. Andere banken volgen. Reden: door het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank blijft de marktrente dalen, waardoor de banken zich verplicht zien voortdurend in de rente op het spaarboekje te knippen.

Marc Coucke verkoopt Omega Pharma © Belga

Halfweg november neemt het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Perrigo Omega Pharma van Marc Coucke over voor 3,6 miljard euro. Coucke ontvangt daarvan 1,24 miljard, waarvan 620 miljoen in cash. De rest krijgt hij in aandelen. "Dit is geen fusie voor synergie, om banen te schrappen. We zijn aanvullend", aldus Coucke.

Belgische inflatie op dieptepunt © Thinkstock

De inflatie in ons land daalde in december dieper onder nul tot -0,38 procent. De gemiddelde inflatie voor 2014 bedraagt 0,34 procent. Dat is de laagste jaargemiddelde sinds 2009. Vijf jaar geleden bedroeg de gemiddelde jaarinflatie -0,05 procent.

Hervorming woonbonus veroorzaakt huizenjacht © belga

Vanaf 1 januari 2015 wordt het fiscale voordeel bij de aankoop van een woning beperkt. Wie nog van het oude regime wilde genieten, moest ervoor zorgen dat de akte voor 31 december verleden was bij de notaris. De race tegen de klok bracht een heuse huizenjacht in ons land.

Rusland kampt met kelderende roebel © Thinkstock

De roebel verliest sinds het begin van dit jaar meer dan de helft van haar waarde tegenover de dollar. De Russische munt staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie, die wordt geremd door de westerse sancties tegen het land en de sterke daling van de olieprijs.

'Er is geen alternatief voor de indexsprong' © Belga Image

De nieuwe federale regering krijgt de wind van voren van de bonden wanneer ze aankondigt dat ze de omstreden indexsprong in 2015 wil doorvoeren. Volgens minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, verliezen werknemers er wel degelijk koopkracht door, maar is er geen alternatief voor de indexsprong.

Telenet stapt in De Vijver Media © belga

Telecomoperator Telenet neemt een belang van 50 procent in De Vijver Media, het bedrijf boven Woestijnvis, VIER en VIJF. Het weekblad Humo wordt weer 100 procent van Sanoma.

Crisis in en rond Oekraïne © reuters

Spanningen tussen Rusland, Oekraïne en pro-Russische separatisten zorgen voor constante dreiging in de regio Oost-Oekraïne. De nervositeit dijt uit naar de rest van Europa. Ook de VS zijn er niet gerust op, en leggen Rusland zware sancties op.

De oorlogseconomie van de IS © Reuters

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) blijkt een goed georganiseerde organisatie te zijn die slim gebruikmaakt van de sociale media, en over financiële middelen beschikt die geraamd worden op 2 miljard dollar.

OPEC handhaaft productiepeil, ondanks roep om verlaging © reuters

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft zijn productiepeil gehandhaafd, ondanks een roep om verlaging van een aantal lidstaten. Als gevolg daarvan blijven de olieprijzen verder dalen.

Alibaba grootste beursgang ooit © Reuters

Het aandeel Chinese internetbedrijf Alibaba steeg op de eerste beursdag al 40 procent in waarde. Oprichter Jack Ma werd meteen de rijkste Chinees ter wereld.

IMF geeft 130 miljoen dollar voor strijd tegen ebola-epidemie © Reuters

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal voor 130 miljoen dollar (ongeveer 102 miljoen euro) financiële noodhulp zorgen voor de door ebola getroffen landen Guinea, Liberia en Sierra Leone.

'35 multinationals kregen spectaculaire belastingdeals' © istock

Tegen het einde van het jaar breekt LuxLeaks los, het schandaal waarbij Luxemburg constructies goedkeurde waarmee bedrijven - vooral multinationals - belastingen konden ontwijken.

De verschroeiende ambitie van taxidienst Uber © Uber

Taxidienst Uber vult zijn oorlogskas met ongeveer een miljard euro om juridische oorlogen te winnen en kleinere concurrenten te vermorzelen.

Ford Genk sluit definitief de deuren © BELGA

Op 18 december rolt de laatste wagen van de band bij Ford Genk. In totaal sneuvelen 9400 directe en indirecte banen.

Thomas Piketty: 'Kapitaal in de 21ste Eeuw' © reuters

'Kapitaal in de 21ste Eeuw' wordt door McKinsey en de Financial Times uitgeroepen tot het businessboek van het jaar.