Volgens het Franse rekenhof heeft het debacle rond de Frans-Belgische financiële groep de Franse belastingbetaler al 6,6 milljard euro gekost. Hoe diep de Belgische belastingbetaler in de buidel heeft moeten tasten, werd niet berekend.

"Er blijven nog voor een lange periode aanzienlijke risico's bestaan", zei Didier Migaud, die aan het hoofd staat van het Franse Rekenhof (Cour des comptes), in een toelichting bij het 236 pagina's tellende rapport over de teleurgang van Dexia.

Volgens Migaud veronderstelt het ontmantelingsscenario voor Dexia 'een snelle exit uit de crisis', en kan een nieuwe herkapitalisering door de regeringen niet uitgesloten worden. Dat laatste kan de factuur voor de belastingbetaler nog doen oplopen.

Dexia was ooit de grootste kredietverstrekker ter wereld voor lokale overheden, maar werd ontmanteld nadat de bank twee keer moest gered worden in vijf jaar tijd. Frankrijk en België kwamen eind vorig jaar tot een overeenkomst om Dexia voor 5,5 miljard euro te herkapitaliseren. België nam daarvan 2,9 miljard euro voor zijn rekening.

CEO Karel De Boeck, die de taak kreeg om het vertrouwen in Dexia te herstellen, maakte in november 2012 bekend dat de bank allicht niet winstgevend wordt vóór 2018. Eurocommissaris Joaquin Almunia omschreef Dexia als 'de grootste bad bank in de Europese Unie'. (Bloomberg/BO)

Volgens het Franse rekenhof heeft het debacle rond de Frans-Belgische financiële groep de Franse belastingbetaler al 6,6 milljard euro gekost. Hoe diep de Belgische belastingbetaler in de buidel heeft moeten tasten, werd niet berekend."Er blijven nog voor een lange periode aanzienlijke risico's bestaan", zei Didier Migaud, die aan het hoofd staat van het Franse Rekenhof (Cour des comptes), in een toelichting bij het 236 pagina's tellende rapport over de teleurgang van Dexia.Volgens Migaud veronderstelt het ontmantelingsscenario voor Dexia 'een snelle exit uit de crisis', en kan een nieuwe herkapitalisering door de regeringen niet uitgesloten worden. Dat laatste kan de factuur voor de belastingbetaler nog doen oplopen.Dexia was ooit de grootste kredietverstrekker ter wereld voor lokale overheden, maar werd ontmanteld nadat de bank twee keer moest gered worden in vijf jaar tijd. Frankrijk en België kwamen eind vorig jaar tot een overeenkomst om Dexia voor 5,5 miljard euro te herkapitaliseren. België nam daarvan 2,9 miljard euro voor zijn rekening. CEO Karel De Boeck, die de taak kreeg om het vertrouwen in Dexia te herstellen, maakte in november 2012 bekend dat de bank allicht niet winstgevend wordt vóór 2018. Eurocommissaris Joaquin Almunia omschreef Dexia als 'de grootste bad bank in de Europese Unie'. (Bloomberg/BO)