Deminor wil via een groep minderheidsaandeelhouders proberen een hogere vergoeding - van 10.000 euro per aandeel - af te dwingen, meldt De Tijd woensdag op zijn website. Het bericht werd bevestigd door Deminor.

De inzet van de procedure is of de Nationale Bank sinds de invoering van de euro nog het recht heeft om bankbiljetten uit te geven. Het hof van beroep van Brussel oordeelde eerder dat het emissierecht niet is verstreken. Mocht dat wel het geval zijn, zoals Deminor gelooft, dan moet de Nationale Bank haar reservefonds uitkeren. Dat fonds heeft volgens De Tijd een boekwaarde van 2,7 miljard euro.

"Wijzelf zijn overtuigd dat er gronden zijn om in cassatie te gaan. We menen dat bij het jongste arrest het Europees recht niet correct is toegepast, terwijl dat voorrang heeft op het Belgische recht", verklaart Charles Demoulin. Deminor heeft aan een advocaat van Cassatie gevraagd om het arrest te analyseren. Tegen midden volgende maand zou er duidelijkheid moeten zijn of het bureau effectief in cassatie gaat.

"Het voordeel van cassatieberoep is dat er dan een prejudiciële vraag moet gesteld worden aan het Europees hof van justitie in Luxemburg. Dat vragen wij al jaren, maar werd tot nu toe geweigerd", verduidelijkt Demoulin. De hele kwestie dreigt in elk geval nog jaren aan te slepen. Het Europees hof zou enkele jaren nodig hebben voor de prejudiciële vraag en afhankelijk van het antwoord, kan de zaak verhuizen naar een ander hof van beroep.

Deminor wil via een groep minderheidsaandeelhouders proberen een hogere vergoeding - van 10.000 euro per aandeel - af te dwingen, meldt De Tijd woensdag op zijn website. Het bericht werd bevestigd door Deminor.De inzet van de procedure is of de Nationale Bank sinds de invoering van de euro nog het recht heeft om bankbiljetten uit te geven. Het hof van beroep van Brussel oordeelde eerder dat het emissierecht niet is verstreken. Mocht dat wel het geval zijn, zoals Deminor gelooft, dan moet de Nationale Bank haar reservefonds uitkeren. Dat fonds heeft volgens De Tijd een boekwaarde van 2,7 miljard euro. "Wijzelf zijn overtuigd dat er gronden zijn om in cassatie te gaan. We menen dat bij het jongste arrest het Europees recht niet correct is toegepast, terwijl dat voorrang heeft op het Belgische recht", verklaart Charles Demoulin. Deminor heeft aan een advocaat van Cassatie gevraagd om het arrest te analyseren. Tegen midden volgende maand zou er duidelijkheid moeten zijn of het bureau effectief in cassatie gaat. "Het voordeel van cassatieberoep is dat er dan een prejudiciële vraag moet gesteld worden aan het Europees hof van justitie in Luxemburg. Dat vragen wij al jaren, maar werd tot nu toe geweigerd", verduidelijkt Demoulin. De hele kwestie dreigt in elk geval nog jaren aan te slepen. Het Europees hof zou enkele jaren nodig hebben voor de prejudiciële vraag en afhankelijk van het antwoord, kan de zaak verhuizen naar een ander hof van beroep.