Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) heeft een probleem. Eerder stelde ze voor om het plafond voor cashbetalingen in België op te trekken van de huidige 3000 tot 7500 euro. Dat was het cijfer in het ontwerp van antiwitwasrichtlijn van de Europese Commissie. Het Europees Parlement was in eerste lezing akkoord gegaan.

Blijkt nu dat de Raad van Ministers, die de lidstaten vertegenwoordigt, met de onderhandelaars van het parlement een soepeler regeling hebben afgesproken. Het wordt 10.000 euro. Hand erop. De stemming van het parlement over dat akkoord is een formaliteit. Daarna kan de regering de Belgische wetteksten beginnen voor te bereiden. Na Luxleaks en andere affaires illustreert de kwestie nog maar eens hoe moeilijk Europa het heeft om fiscaal correct te zijn.

'De rijke Grieken kunnen straks weer met hun bundels euro's in de Belgische kleinhandel terecht'

De zelfstandigenorganisatie Unizo, die al applaudisseerde voor de 7500, kan haar plezier niet op. Kunsthandelaren wrijven zich in de handen.

Het trilemma van de staatssecretaris voor Fraudebestrijding is nu of ze meegaat met de Europese besluitvormers, dan wel op de nu willekeurig geworden 7500 euro blijft, of toch maar de 3000 euro limiet behoudt die de verfoeide regering-Di Rupo in 2014 heeft ingevoerd.

Volgens haar woordvoerder is de 10.000 euro "geen optie". 7500 euro dan? Dat zou betekenen dat de meest waardevolle transacties over de grens zouden gebeuren. Met zwart geld uiteraard, want daar gaat het hier om. Ondertussen worden in de horeca witte kassa's ingevoerd en bestaan er programma's om de burger aan te zetten om ook kleine betalingen elektronisch te doen.

De Europese beslissing is alvast goed nieuws voor rijke burgers in probleemlanden, zoals Griekenland. Die kunnen straks rustig met hun bundels euro's in de Belgische kleinhandel terecht. Ondertussen zal Europa de Griekse economie wel rechthouden.

Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) heeft een probleem. Eerder stelde ze voor om het plafond voor cashbetalingen in België op te trekken van de huidige 3000 tot 7500 euro. Dat was het cijfer in het ontwerp van antiwitwasrichtlijn van de Europese Commissie. Het Europees Parlement was in eerste lezing akkoord gegaan. Blijkt nu dat de Raad van Ministers, die de lidstaten vertegenwoordigt, met de onderhandelaars van het parlement een soepeler regeling hebben afgesproken. Het wordt 10.000 euro. Hand erop. De stemming van het parlement over dat akkoord is een formaliteit. Daarna kan de regering de Belgische wetteksten beginnen voor te bereiden. Na Luxleaks en andere affaires illustreert de kwestie nog maar eens hoe moeilijk Europa het heeft om fiscaal correct te zijn. De zelfstandigenorganisatie Unizo, die al applaudisseerde voor de 7500, kan haar plezier niet op. Kunsthandelaren wrijven zich in de handen. Het trilemma van de staatssecretaris voor Fraudebestrijding is nu of ze meegaat met de Europese besluitvormers, dan wel op de nu willekeurig geworden 7500 euro blijft, of toch maar de 3000 euro limiet behoudt die de verfoeide regering-Di Rupo in 2014 heeft ingevoerd. Volgens haar woordvoerder is de 10.000 euro "geen optie". 7500 euro dan? Dat zou betekenen dat de meest waardevolle transacties over de grens zouden gebeuren. Met zwart geld uiteraard, want daar gaat het hier om. Ondertussen worden in de horeca witte kassa's ingevoerd en bestaan er programma's om de burger aan te zetten om ook kleine betalingen elektronisch te doen. De Europese beslissing is alvast goed nieuws voor rijke burgers in probleemlanden, zoals Griekenland. Die kunnen straks rustig met hun bundels euro's in de Belgische kleinhandel terecht. Ondertussen zal Europa de Griekse economie wel rechthouden.