De beste aandelen volgens Puilaetco Dewaay en Leleux

© belga

Als u volgend jaar niet belegt in aandelen, ontzegt u uw portefeuille het weinige rendement dat de markten nog te bieden hebben. Acht experts geven hun drie favoriete Europese aandelen en hun favoriete Belgische aandeel voor de komende maanden. Eén ding springt in het oog: 2013 wordt een heel defensief beleggingsjaar.

De beste aandelen voor 2013 volgens Puilaetco Dewaay

Aantrekkelijke waarderingen

Internationale aandelen

Gemalto ontwikkelt en commercialiseert chips voor de productie van identiteitsbewijzen, paspoorten en bankkaarten. Het is actief in verschillende innovatieve sectoren met een groot potentieel, zoals snelle 4G-netwerken en NFC-communicatie. Vanaf 2013 zal Gemalto in de Verenigde Staten kunnen profiteren van de overstap van betaalkaarten met magnetische strips naar kaarten met chips. Het aandeel van Gemalto is redelijk gewaardeerd, als we rekening houden met de vooruitzichten van de markt.

Het aandeel van DSM is wat ondergewaardeerd. Dat is een koopkans, want beleggers gingen er al van uit dat de meest cyclische activiteiten van de groep een lage winstbijdrage zouden opleveren.

De Europese schuldencrisis is nog lang niet voorbij, maar toch ligt het ergste al achter ons. De vrees van beleggers voor de balansen van de banken is geleidelijk aan weggeëbd. De negatieve impact van de recessie en van de regelgeving zit al grotendeels verrekend in de koersen. BNP Paribas heeft verscheidene troeven: een balans van goede kwaliteit, een kapitalisatieratio die ruim uitkomt boven de eisen van de Bazel III-normen, een liquiditeitenoverschot, lage risicokosten in haar traditionele activiteiten en een goede operationele efficiëntie. Het aandeel wordt nog altijd verhandeld met een korting ten opzichte van zijn nettoboekwaarde. We rekenen op een daling van de nettoboekwaarde om de beleggers een stijgingspotentieel te kunnen bieden.

Belgisch aandeel

2012 was erg complex voor D’Ieteren. Maar in 2013 zal de autoverkoop in België kunnen profiteren van een gunstiger klimaat. De prestaties van Belron – dat actief is in autoruiten, met het merk Carglass – hebben in 2012 geleden onder de zachte winter en het moeilijke economische klimaat in de Verenigde Staten en Europa. Voor Belron trekt de hemel op in de Verenigde Staten, maar Europa blijft de toestand wellicht moeilijker. De groep heeft haar kostenstructuur bovendien aangepast. Voor de autoactiviteiten zou 2013 beter moeten worden, onder meer door het Autosalon dat in het verschiet ligt. Wellicht zal de groep binnenkort ook aankondigen hoe ze de cash van de verkoop van Avis Europe zal gebruiken.

De beste aandelen voor 2013 volgens Leleux

Naar de topvorming

Europese aandelen

In tegenstelling tot heel wat andere telecomaandelen is de koers van de Noorse operator Telenor het afgelopen jaar omhooggeschoten. De veiligheid van de Scadinavische markt speelde daarbij een grote rol. Daarnaast haalt het bedrijf zijn omzet uit selectieve markten in Azië, zoals Thailand, Maleisië, Pakistan en India. Als de koers corrigeert, kunnen beleggers een positie in het aandeel nemen. Het brutodividendrendement bedraagt ongeveer 5,90 procent.

Het Franse Pernod Ricard, met als belangrijkste merken Chivas, Jameson, Absolut Vodka en Martell, is actief in de sector van de luxegoederen. Uit het mooie resultatenrapport van eind oktober onthouden we vooral dat de groeilanden – met Azië op kop – nog altijd verwoede afnemers van Europese sterkedranken zijn. Nu er meer en meer signalen komen dat de Chinese economie uit het dal klimt, waarbij de particuliere consumptie naar verwachting zal groeien, kan dat een positieve impact hebben op de resultaten van Pernod Ricard.

De beurzen zijn aan een topvorming bezig. Het heeft er alle schijn naar dat de rally vanaf maart 2009 op zijn laatste benen loopt. De volatiliteitsindicator VSTOXX staat op het laagste peil van de afgelopen jaren en verdient in de gaten te worden gehouden. Macro-economisch blijft de wereldeconomie flirten met een recessie. Zo’n krimp kan de bedrijfswinsten onder druk zetten. Defensief beleggen blijft de boodschap. Maar wie van een verwachte daling wil profiteren of zich wil indekken tegen koersverliezen, kan een belegging in de tracker Lyxor ETF STOXX Europe 600 Daily Short overwegen.

Belgisch aandeel

De recentste resultaten van AB InBev kwamen licht onder de verwachtingen uit. Analisten wezen op het agressieve prijszettingsbeleid van de brouwerijgroep, dat woog op de winstontwikkeling (ebitda van 3,97 miljard dollar, tegenover de verwachting van 4,03 miljard dollar). Maar dat beleid kunnen we ook beschouwen als een investering op lange termijn. Dankzij zijn efficiënte management kan AB InBev er marktaandeel mee winnen. Als dat in 2013 gebeurt, zouden beleggers dat weleens op gejuich kunnen onthalen. Bovendien beschouwen we AB InBev nog altijd als een defensieve waarde met groeiperspectieven.

Partner Content