Crisis Oekraïne speelt in de kaart van China

Russische president Poetin en Chinese president Xi Jinping © REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Verenigde Staten en Europa bijten hun tanden stuk op de crisis in Oekraïne. Terwijl de westerse wereld het hele gebeuren met argusogen bekijkt, doet China gouden zaken.

Volgens het IMF zal de economie van China dit jaar die van Amerika overtreffen. Het Internationaal Monetaire Fonds baseert zich daarbij op de koopkrachtpariteit. Daarenboven is Peking haar militaire macht verder aan het uitbouwen. Het Aziatische land zet alles in het werk om een dominante grootmacht te worden binnen haar regio. De crisis in Oekraïne zou dit alles in een stroomversnelling kunnen brengen.

Rusland voedt Chinese opkomst

De Westerse sancties en de lage olieprijzen zijn een streep door de rekening van Rusland. Het land zit met een overschot aan grondstoffen en tekort aan financiën. Volgens de Wereldbank zal het bbp dit jaar dalen met 2,9 procent. De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling schat dat de economische groei van Rusland met vijf procent zal zakken.

Crisis Oekraïne speelt in de kaart van China

Om het hoofd te bieden aan de economische crisis die het land teistert zoekt Moskou steun bij Azië, in het bijzonder bij China. Poetin wil onder andere grondstoffen verkopen, leningen verkrijgen en militaire overeenkomsten sluiten.

Zo hebben China en Rusland in 2014 een gasovereenkomst van 400 miljard dollar gesloten ( 353 miljard euro). In november ondertekenden de twee landen een nieuw overeenkomst betreffende de gastoevoer naar China.

Beide landen halen profijt uit dergelijke overeenkomsten. China krijgt broodnodige grondstoffen en Rusland trekt kapitaal naar zich toe.

Geopolitieke raakvlakken

Naast aan hetzelfde economische zeel trekken hebben Moskou en Peking geopolitieke raakvlakken. Beiden dragen het Westen geen warm hart toe. China wilt niet dat de Zuid-Chinese zee gedomineerd wordt door Amerika en Rusland wilt vermijden dat het Westen haar invloedssfeer binnendringt.

De pacten met China zijn weliswaar een dubbeltje op zijn kant voor Poetin. Hij en Xi Jinping zijn namelijk geopolitieke rivalen. De handelsovereenkomsten met China zijn zowaar een pact met de duivel voor Rusland. Naarmate die de positie van China verstevigen zal Poetin aan macht moeten inboeten in Azië.

Volgens verscheidene Amerikaanse strategen zal in de toekomst niet langer Rusland, maar China de grootste geopolitieke uitdaging vormen voor de VS. Amerika zou dan uit strategische overwegingen Rusland moeten gebruiken als tegengewicht voor de Chinese dominantie. Maar momenteel doet het land net het omgekeerde en duwt het Moskou in de armen van Xi Jinping, concludeert de site Business Insider. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content