Het vertrouwen van de Duitse CEO gaat er in de eerste maand van het jaar sterk op vooruit.

De Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, steeg in januari voor de derde opeenvolgende maand op rij.

De index noteert deze maand op 104,2 tegenover 102,4 in december. Dat is de hoogste score sinds juni 2012. De score ligt ook flink hoger dan de gemiddelde analistenprognose (103,0) van het persagentschap Reuters.

Het Ifo-instituut uit München polst iedere maand bij 7.000 ondernemers naar hun economische prognoses voor de komende maanden. En die zijn vrij optimistisch.

"De crisis is voorbij. Tenminste in Duitsland", luidt de reactie van Carsten Brzeski, econoom bij ING in Brussel. "De krimp in het vierde kwartaal van 2012 lijkt van korte duur", voegde hij eraan toe.

De Duitse motor bleef onverzettelijk draaien tijdens de uitdijende schuldencrisis in de eurozone, maar begon toch te sputteren in de tweede helft van 2012. Dat was een gevolg van uitgestelde investeringen, en een export die leed onder de sombere vooruitzichten binnen en buiten de grenzen van Europa.

Hoewel het Duitse bbp volgens een recente raming van het federaal statistiekbureau 0,5 procent verliest in het laatste kwartaal van vorig jaar, mikken economen voor het begin van dit jaar weer op groei.

Ook Ifo-econoom Klaus Wohlrabe heeft er vertrouwen in. "Er valt goed nieuws te melden. De rust op de financiële markten is teruggekeerd, en de Duitse bedrijven merken dat ", aldus Wohlrabe. (Reuters/BO)

Het vertrouwen van de Duitse CEO gaat er in de eerste maand van het jaar sterk op vooruit.De Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, steeg in januari voor de derde opeenvolgende maand op rij. De index noteert deze maand op 104,2 tegenover 102,4 in december. Dat is de hoogste score sinds juni 2012. De score ligt ook flink hoger dan de gemiddelde analistenprognose (103,0) van het persagentschap Reuters. Het Ifo-instituut uit München polst iedere maand bij 7.000 ondernemers naar hun economische prognoses voor de komende maanden. En die zijn vrij optimistisch. "De crisis is voorbij. Tenminste in Duitsland", luidt de reactie van Carsten Brzeski, econoom bij ING in Brussel. "De krimp in het vierde kwartaal van 2012 lijkt van korte duur", voegde hij eraan toe. De Duitse motor bleef onverzettelijk draaien tijdens de uitdijende schuldencrisis in de eurozone, maar begon toch te sputteren in de tweede helft van 2012. Dat was een gevolg van uitgestelde investeringen, en een export die leed onder de sombere vooruitzichten binnen en buiten de grenzen van Europa. Hoewel het Duitse bbp volgens een recente raming van het federaal statistiekbureau 0,5 procent verliest in het laatste kwartaal van vorig jaar, mikken economen voor het begin van dit jaar weer op groei.Ook Ifo-econoom Klaus Wohlrabe heeft er vertrouwen in. "Er valt goed nieuws te melden. De rust op de financiële markten is teruggekeerd, en de Duitse bedrijven merken dat ", aldus Wohlrabe. (Reuters/BO)