Het is al langer bekend dat China de voornaamste producent van namaakgoederen is. In 2008 kwam al meer dan de helft (54 procent) van alle in Europa onderschepte namaak uit de Aziatische grootmacht. Dat aandeel is in 2009 uiteindelijk nog gestegn tot 64 procent, blijkt uit het jaarrapport van de Commissie.

Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft de Chinezen
tijdens een bezoek aan de wereldtentoonstelling in Shanghai intussen gevraagd om strenger op te treden. Dat zou dan moeten gebeuren door een betere bescherming van het intellectuele eigendom.

Europa en China ondertekenden in 2009 een actieplan in de strijd
tegen namaakgoederen. Dat akkoord zou binnenkort verlengd worden tot eind 2012.

Ondanks de aanzienlijke omvang van de productie van Chinese namaakgoederen, stelde de Commissie in 2009 wel een daling van het aantal onderschepte stukken vast: van 178 miljoen stuks in 2008 tot 118 miljoen stuks in 2009. De daling zou te maken kunnen hebben met de economische crisis.

Sigaretten, kleren en merklabels werden het vaakst onderschept,
maar er worden steeds meer dagelijkse gebruiksvoorwerpen als shampoo, tandpasta, medicijnen, speelgoed en huishoudtoestellen nagemaakt.

Het is al langer bekend dat China de voornaamste producent van namaakgoederen is. In 2008 kwam al meer dan de helft (54 procent) van alle in Europa onderschepte namaak uit de Aziatische grootmacht. Dat aandeel is in 2009 uiteindelijk nog gestegn tot 64 procent, blijkt uit het jaarrapport van de Commissie. Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft de Chinezen tijdens een bezoek aan de wereldtentoonstelling in Shanghai intussen gevraagd om strenger op te treden. Dat zou dan moeten gebeuren door een betere bescherming van het intellectuele eigendom. Europa en China ondertekenden in 2009 een actieplan in de strijd tegen namaakgoederen. Dat akkoord zou binnenkort verlengd worden tot eind 2012. Ondanks de aanzienlijke omvang van de productie van Chinese namaakgoederen, stelde de Commissie in 2009 wel een daling van het aantal onderschepte stukken vast: van 178 miljoen stuks in 2008 tot 118 miljoen stuks in 2009. De daling zou te maken kunnen hebben met de economische crisis. Sigaretten, kleren en merklabels werden het vaakst onderschept, maar er worden steeds meer dagelijkse gebruiksvoorwerpen als shampoo, tandpasta, medicijnen, speelgoed en huishoudtoestellen nagemaakt.