Het inflatiecijfer in China ligt met 3,1 procent op het hoogste peil in zeven maanden. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een toename met 2,9 procent. In augustus klokte het inflatiecijfer af op 2,6 procent. Op maandbasis nam de inflatie in september toe met 0,8 procent, berekende het Nationaal Bureau voor Statistiek.

De hoger dan verwachte inflatie is in de eerste plaats het gevolg van de duurdere voedselprijzen, die in september door slechte weersomstandigheden met 1,5 procent gestegen zijn in vergelijking met een maand eerder.

"Verwacht wordt dat de inflatie verder stijgt in het vierde kwartaal, terwijl het risico toeneemt dat het infatiecijfer in 2014 enkele maanden boven het officiële streefdoel van 3,5 procent belandt," aldus Zhiwei Zhang, econoom bij Nomura in Hong Kong.

Afgelopen weekend raakte bekend dat de uitvoer in september met 0,3 procent afgenomen is. De Chinese regering mikt voor 2013 op een toename van het bbp met 7,5 procent. Dat zou overeenstemmen met de zwakste groei in twintig jaar. (Reuters/BO)

Het inflatiecijfer in China ligt met 3,1 procent op het hoogste peil in zeven maanden. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een toename met 2,9 procent. In augustus klokte het inflatiecijfer af op 2,6 procent. Op maandbasis nam de inflatie in september toe met 0,8 procent, berekende het Nationaal Bureau voor Statistiek.De hoger dan verwachte inflatie is in de eerste plaats het gevolg van de duurdere voedselprijzen, die in september door slechte weersomstandigheden met 1,5 procent gestegen zijn in vergelijking met een maand eerder. "Verwacht wordt dat de inflatie verder stijgt in het vierde kwartaal, terwijl het risico toeneemt dat het infatiecijfer in 2014 enkele maanden boven het officiële streefdoel van 3,5 procent belandt," aldus Zhiwei Zhang, econoom bij Nomura in Hong Kong.Afgelopen weekend raakte bekend dat de uitvoer in september met 0,3 procent afgenomen is. De Chinese regering mikt voor 2013 op een toename van het bbp met 7,5 procent. Dat zou overeenstemmen met de zwakste groei in twintig jaar. (Reuters/BO)