De Chinese centrale bank verlaagt de basisrente op 1 jaar (het tarief voor de financiële sector) met 25 basispunten tot 6,31 procent.

Het is van eind 2008 geleden dat de Chinese rente nog werd verlaagd. Dat gebeurde toen uit vrees voor een diepe economische dip als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. In 2010 en 2011 werd de rente verscheidene keren verhoogd om de toenemende inflatie te beteugelen.

Via een lagere rente wil de Chinese centrale bank de zwakkere economische groei aanvuren. Volgens een prognose van het IMF stijgt het bbp van China, de tweede grootste economie ter wereld na de VS, dit jaar met slechts 8,2 procent. Dat zou overeenstemmen met het laagste peil in 13 jaar.

"Het is klaar en duidelijk dat de Chinese overheid de economie wil stimuleren, rekening houdend met de huidige afkoeling", aldus Qinwei Wang, econoom bij Capital Economics in Londen. Wang merkt op dat dat het vooral de verminderde vraag is die de Chinese economie parten speelt.

Aangezien de Europese Unie kreunt onder een schuldenlast, begint de Chinese overheid zich grote zorgen te maken over de verminderde vraag vanuit Europa, na de VS zijn belangrijkste handelspartner. China vreest namelijk een domino-effect op de binnenlandse consumptie als de industriële activiteit terugvalt.(Reuters/BO)

De Chinese centrale bank verlaagt de basisrente op 1 jaar (het tarief voor de financiële sector) met 25 basispunten tot 6,31 procent. Het is van eind 2008 geleden dat de Chinese rente nog werd verlaagd. Dat gebeurde toen uit vrees voor een diepe economische dip als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. In 2010 en 2011 werd de rente verscheidene keren verhoogd om de toenemende inflatie te beteugelen.Via een lagere rente wil de Chinese centrale bank de zwakkere economische groei aanvuren. Volgens een prognose van het IMF stijgt het bbp van China, de tweede grootste economie ter wereld na de VS, dit jaar met slechts 8,2 procent. Dat zou overeenstemmen met het laagste peil in 13 jaar."Het is klaar en duidelijk dat de Chinese overheid de economie wil stimuleren, rekening houdend met de huidige afkoeling", aldus Qinwei Wang, econoom bij Capital Economics in Londen. Wang merkt op dat dat het vooral de verminderde vraag is die de Chinese economie parten speelt.Aangezien de Europese Unie kreunt onder een schuldenlast, begint de Chinese overheid zich grote zorgen te maken over de verminderde vraag vanuit Europa, na de VS zijn belangrijkste handelspartner. China vreest namelijk een domino-effect op de binnenlandse consumptie als de industriële activiteit terugvalt.(Reuters/BO)