China onttroont Duitsland als exportkampioen

© belga

De wereldhandel zal dit jaar met 9,5 procent groeien na de terugval met 12 procent in 2009. Oorzaak is het economisch herstel van China tot de Verenigde Staten, uit de diepste recessie in zes decennia. Pascal Lamy, directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), noemde dit vrijdag in Genève goed nieuws voor de wereldeconomie.

Het herstel zal sterker zijn in de ontwikkelingslanden. De WTO verwacht er een toename van de handel met 11 pct. Azië zal de groei aanvoeren, met China en India als koplopers. In de geïndustrialiseerde landen voorziet de WTO een groei van de handel met 7,5 pct.

“Dit betekent dat op het vlak van de internationale handel er licht is aan het einde van de tunnel. Dat is zeker goed nieuws voor de wereldeconomie”, sprak Lamy tijdens een persconferentie.

Hij sprak zijn bezorgdheid uit over het opduiken van protectionisch beleid gezien het herstel in Europa en de VS achterop hinkt bij Azië. Verder ontwaart de WTO-topman tekenen dat de Chinese economie oververhit.

De WTO-statistieken tonen aan dat China in 2009 Duitsland voor het eerst onttroonde als grootste uitvoerder ter wereld. China voerde voor 1.202 miljard dollar uit, tegen 1.121 miljard dollar uitvoer voor Duitsland. De Verenigde Staten, de grootste invoerder ter wereld, bezet met 1.057 miljard dollar export de derde rang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content