Het inflatiecijfer in China is in september - op jaarbasis - gedaald tot 1,9 procent, het laagste peil in twee jaar. Dat biedt de Chinese centrale bank meer ruimte om de economie op te krikken. In augustus waren de prijzen nog met 2 procent gestegen, meldt het Chinese statistiekbureau maandag.

Stimuli zijn nodig, want de tweede economie ter wereld kent een aanhoudend zwakkere groei als gevolg van een verminderde uitvoer en afnemende binnenlandse consumptie. Tekenend voor de zwakkere groei die China momenteel kent, is dat de producentenprijzen vorige maand daalden met 3,6 procent. Het gaat om de zevende daling op rij.

Dat de consumentenprijzen in september minder snel zijn gestegen is voornamelijk te danken aan de beperkte toename van de voedselprijzen. De voedselprijzen - goed voor een derde van de index - namen in september toe met 2,5 procent. In augustus werd nog een toename met 3,4 procent geregistreerd.

Op een IMF-bijeenkomst in Tokio van afgelopen weekend verklaarde vice-gouverneur van de Chinese centrale bank Yi Gang dat de belangrijkste taak van de centrale bank erin bestaat te streven naar stabiele prijzen. Hij waarschuwde er tegelijk voor dat het risico op een vastgoedzeepbel in de grote steden blijft bestaan. De Chinese centrale bank heeft op korte tijd de rente tweemaal verlaagd. (Bloomberg/BO)

Het inflatiecijfer in China is in september - op jaarbasis - gedaald tot 1,9 procent, het laagste peil in twee jaar. Dat biedt de Chinese centrale bank meer ruimte om de economie op te krikken. In augustus waren de prijzen nog met 2 procent gestegen, meldt het Chinese statistiekbureau maandag.Stimuli zijn nodig, want de tweede economie ter wereld kent een aanhoudend zwakkere groei als gevolg van een verminderde uitvoer en afnemende binnenlandse consumptie. Tekenend voor de zwakkere groei die China momenteel kent, is dat de producentenprijzen vorige maand daalden met 3,6 procent. Het gaat om de zevende daling op rij.Dat de consumentenprijzen in september minder snel zijn gestegen is voornamelijk te danken aan de beperkte toename van de voedselprijzen. De voedselprijzen - goed voor een derde van de index - namen in september toe met 2,5 procent. In augustus werd nog een toename met 3,4 procent geregistreerd. Op een IMF-bijeenkomst in Tokio van afgelopen weekend verklaarde vice-gouverneur van de Chinese centrale bank Yi Gang dat de belangrijkste taak van de centrale bank erin bestaat te streven naar stabiele prijzen. Hij waarschuwde er tegelijk voor dat het risico op een vastgoedzeepbel in de grote steden blijft bestaan. De Chinese centrale bank heeft op korte tijd de rente tweemaal verlaagd. (Bloomberg/BO)