De Chinese overheid heeft het handelstekort zondag gemeld.

Het tekort dat ontstaat als een land meer invoert dan uitvoert, bedroeg tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 1,02 miljard dollar (ongeveer 704 miljoen euro). De uitvoer steeg met 26,5 procent, de invoer met 32,6 procent.

Analisten vermoeden toch dat China heel 2011 zal afsluiten met een groot overschot op de handelsbalans. "De vraag naar goederen ligt erg hoog in China en de prijzen zijn momenteel erg hoog. Deze situatie zal niet lang aanhouden, want de Chinese export zal in het tweede semester weer stijgen", aldus econoom Wang Tao.

De handelsbalans van China is een gevoelige politieke graadmeter. De belangrijkste handelspartners van Peking, zoals de Verenigde Staten, beschuldigen het land ervan de export artificieel te stimuleren door de munt, de yen, te onderwaarderen.

De Chinese overheid heeft het handelstekort zondag gemeld. Het tekort dat ontstaat als een land meer invoert dan uitvoert, bedroeg tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 1,02 miljard dollar (ongeveer 704 miljoen euro). De uitvoer steeg met 26,5 procent, de invoer met 32,6 procent. Analisten vermoeden toch dat China heel 2011 zal afsluiten met een groot overschot op de handelsbalans. "De vraag naar goederen ligt erg hoog in China en de prijzen zijn momenteel erg hoog. Deze situatie zal niet lang aanhouden, want de Chinese export zal in het tweede semester weer stijgen", aldus econoom Wang Tao. De handelsbalans van China is een gevoelige politieke graadmeter. De belangrijkste handelspartners van Peking, zoals de Verenigde Staten, beschuldigen het land ervan de export artificieel te stimuleren door de munt, de yen, te onderwaarderen.