Behalve de Europese centrale bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (Fed) maken ook de centrale banken van Canada, Groot-Brittannië, Japan en Zwitserland deel uit van het gecoördineerd plan om de druk op de financiële markten te verminderen.

Dollars

Het plan bestaat erin het voor de banken makkelijker te maken - via goedkopere dollarswaps - om dollars te verkrijgen. De rente op de bestaande dollarswaps wordt met 50 basispunten verlaagd, terwijl de maatregel die voorzien werd tot eind 2011 verlengd wordt tot februari 2013. Als gevolg van de toenemende eurocrisis groeide de achterdocht bij de Amerikaanse banken namelijk om dollars te lenen aan Europese banken, waardoor de valutastroom afgekneld raakte. Uit vrees voor de escalatie van de Griekse schuldencrisis dumpten investeerders steeds meer euro's, waardoor de vraag naar dollars fors begon te stijgen. Via een voordelige valutaruil (swap) proberen de centrale banken het tij nu te keren.

Halfweg september lanceerden de centrale banken al een gezamenlijk dollaroffensief om de onrust op de geldmarkten te bestrijden.

Woensdagmiddag kwam er nog positief nieuws uit China. Daar heeft de centrale bank een soepeler monetair beleid aangekondigd, waardoor de banken makkelijker geld zullen kunnen lenen.

Beurzen reageren enthousiast

In een reactie op de nieuwe actie van de centrale banken en het Chinese monetair beleid veren de Europese beurzen woensdagnamiddag eensgezind op. De koersen bleven klimmen tot de slotbel, waardoor Parijs en Amsterdam uiteindelijk 4,22 procent winst boeken. In Frankfurt wordt 4,90 procent hoger afgeklokt. De Eurostoxx50, die de steraandelen van de eurozone groepeert, kan terugblikken op 4 procent profijt.

Op Euronext Brussel noteert de sterindex Bel20 3,32 procent in de plus, hoewel Dexia tegen de trend van de dag in 8,54 procent daalt tot 0,38 euro. Voor bank-verzekeraar KBC is woensdag al evenmin een goede dag met een licht verlies van 0,23 procent tot 8,30 euro. De andere financial Ageas klimt 4,50 procent hoger tot 1,30 euro.

Ook de Europese eenheidsmunt reageert positief: de euro klimt woensdag over de grens van 1,35 dollar. (BO)

Behalve de Europese centrale bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (Fed) maken ook de centrale banken van Canada, Groot-Brittannië, Japan en Zwitserland deel uit van het gecoördineerd plan om de druk op de financiële markten te verminderen. DollarsHet plan bestaat erin het voor de banken makkelijker te maken - via goedkopere dollarswaps - om dollars te verkrijgen. De rente op de bestaande dollarswaps wordt met 50 basispunten verlaagd, terwijl de maatregel die voorzien werd tot eind 2011 verlengd wordt tot februari 2013. Als gevolg van de toenemende eurocrisis groeide de achterdocht bij de Amerikaanse banken namelijk om dollars te lenen aan Europese banken, waardoor de valutastroom afgekneld raakte. Uit vrees voor de escalatie van de Griekse schuldencrisis dumpten investeerders steeds meer euro's, waardoor de vraag naar dollars fors begon te stijgen. Via een voordelige valutaruil (swap) proberen de centrale banken het tij nu te keren.Halfweg september lanceerden de centrale banken al een gezamenlijk dollaroffensief om de onrust op de geldmarkten te bestrijden.Woensdagmiddag kwam er nog positief nieuws uit China. Daar heeft de centrale bank een soepeler monetair beleid aangekondigd, waardoor de banken makkelijker geld zullen kunnen lenen.Beurzen reageren enthousiastIn een reactie op de nieuwe actie van de centrale banken en het Chinese monetair beleid veren de Europese beurzen woensdagnamiddag eensgezind op. De koersen bleven klimmen tot de slotbel, waardoor Parijs en Amsterdam uiteindelijk 4,22 procent winst boeken. In Frankfurt wordt 4,90 procent hoger afgeklokt. De Eurostoxx50, die de steraandelen van de eurozone groepeert, kan terugblikken op 4 procent profijt.Op Euronext Brussel noteert de sterindex Bel20 3,32 procent in de plus, hoewel Dexia tegen de trend van de dag in 8,54 procent daalt tot 0,38 euro. Voor bank-verzekeraar KBC is woensdag al evenmin een goede dag met een licht verlies van 0,23 procent tot 8,30 euro. De andere financial Ageas klimt 4,50 procent hoger tot 1,30 euro.Ook de Europese eenheidsmunt reageert positief: de euro klimt woensdag over de grens van 1,35 dollar. (BO)