Zwart geld is wat je opzijzet door fiscale fraude te plegen. Eén manier om fraude te bestrijden, is ervoor zorgen dat je met de opbrengst ervan niets kunt aanvangen.

Dat is de reden waarom staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez naar een verlaging wil van het bedrag waarmee je betalingen in contanten kunt uitvoeren, dat wil zeggen zonder een papieren spoor na te laten. Op dit ogenblik mogen handelaars betalingen in cash aanvaarden tot 15.000 euro. Crombez wil dat bedrag zo snel mogelijk verlagen naar 5000 euro - en vanaf 2014 zelfs naar 3000 euro. De redenering is dat het weinig zin heeft om veel geld te verdienen zonder daar de fiscus in te kennen, als je met de opbrengst van je fraude niet eens een plezierjacht of een leuke villa aan zee kunt kopen.

Dit verbod houdt alleen steek als de naleving ervan behoorlijk gecontroleerd wordt. Een onderzoek van de economische inspectie in sectoren als plezierboten en motorfietsen toonde vorig jaar nog aan dat overtreding van de cashlimieten er schering en inslag is: een derde tot de helft wordt met veel meer dan 15.000 euro in contanten betaald.

Luc Baltussen

Zwart geld is wat je opzijzet door fiscale fraude te plegen. Eén manier om fraude te bestrijden, is ervoor zorgen dat je met de opbrengst ervan niets kunt aanvangen. Dat is de reden waarom staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez naar een verlaging wil van het bedrag waarmee je betalingen in contanten kunt uitvoeren, dat wil zeggen zonder een papieren spoor na te laten. Op dit ogenblik mogen handelaars betalingen in cash aanvaarden tot 15.000 euro. Crombez wil dat bedrag zo snel mogelijk verlagen naar 5000 euro - en vanaf 2014 zelfs naar 3000 euro. De redenering is dat het weinig zin heeft om veel geld te verdienen zonder daar de fiscus in te kennen, als je met de opbrengst van je fraude niet eens een plezierjacht of een leuke villa aan zee kunt kopen. Dit verbod houdt alleen steek als de naleving ervan behoorlijk gecontroleerd wordt. Een onderzoek van de economische inspectie in sectoren als plezierboten en motorfietsen toonde vorig jaar nog aan dat overtreding van de cashlimieten er schering en inslag is: een derde tot de helft wordt met veel meer dan 15.000 euro in contanten betaald. Luc Baltussen