Hoewel het eerste medicinale cannabisprogramma in Californië al van 1996 dateert, is de legale cannabismarkt pas enorm beginnen te groeien nadat vier Amerikaanse staten (Colorado, Washington, Alaska, Oregon) hadden besloten ook cannabis voor recreationeel gebruik te legaliseren. In 2015 groeide deze markt met 17 procent, wat een omzet van 5,4 miljard dollar opleverde. Dit jaar wordt opnieuw een groei van 25 procent verwacht, goed voor een omzet van 6,7 miljard dollar in de vier staten samen.

Het is moeilijk economische prognoses te maken voor de daarop volgende jaren omdat de legalisering van recreationele cannabis in de komende jaren het onderwerp is van verschillende referenda.

Californië, met meer dan 37 miljoen inwoners de staat met de grootste bevolking van de VS, organiseert dit jaar samen met zes andere staten (Nevada, Maine, Massachusetts, Michigan, Rhode Island en Vermont) zo'n referendum. Al naargelang van het aantal staten en vooral het aantal inwoners dat de mogelijkheid krijgt op een legale manier cannabis te kopen, zal de omzet de komende jaren nog toenemen.

Terwijl de legalisering van cannabis in België nog taboe blijft, is er de jongste jaren een enorme toename van het aantal landen en staten die het 'groene goud' legaliseren en belasten. Zij kunnen daardoor besparen op hun politie- en justitiële diensten en de inkomsten van de georganiseerde misdaad sterk terugdrijven. Bovendien brengt het de overheid een aardige smak belastinggeld op. Zo kan Colorado de komen jaren tientallen miljoenen cannabisdollars investeren in de bouw van nieuwe scholen.

De medische cannabismarkt (in de VS hebben 23 staten hebben een medisch cannabisprogramma) levert bovendien behalve inkomsten ook een verbetering van het ziektebeeld van een heleboel patiënten op.

Patrick Dewals

Hoewel het eerste medicinale cannabisprogramma in Californië al van 1996 dateert, is de legale cannabismarkt pas enorm beginnen te groeien nadat vier Amerikaanse staten (Colorado, Washington, Alaska, Oregon) hadden besloten ook cannabis voor recreationeel gebruik te legaliseren. In 2015 groeide deze markt met 17 procent, wat een omzet van 5,4 miljard dollar opleverde. Dit jaar wordt opnieuw een groei van 25 procent verwacht, goed voor een omzet van 6,7 miljard dollar in de vier staten samen. Het is moeilijk economische prognoses te maken voor de daarop volgende jaren omdat de legalisering van recreationele cannabis in de komende jaren het onderwerp is van verschillende referenda. Californië, met meer dan 37 miljoen inwoners de staat met de grootste bevolking van de VS, organiseert dit jaar samen met zes andere staten (Nevada, Maine, Massachusetts, Michigan, Rhode Island en Vermont) zo'n referendum. Al naargelang van het aantal staten en vooral het aantal inwoners dat de mogelijkheid krijgt op een legale manier cannabis te kopen, zal de omzet de komende jaren nog toenemen. Terwijl de legalisering van cannabis in België nog taboe blijft, is er de jongste jaren een enorme toename van het aantal landen en staten die het 'groene goud' legaliseren en belasten. Zij kunnen daardoor besparen op hun politie- en justitiële diensten en de inkomsten van de georganiseerde misdaad sterk terugdrijven. Bovendien brengt het de overheid een aardige smak belastinggeld op. Zo kan Colorado de komen jaren tientallen miljoenen cannabisdollars investeren in de bouw van nieuwe scholen. De medische cannabismarkt (in de VS hebben 23 staten hebben een medisch cannabisprogramma) levert bovendien behalve inkomsten ook een verbetering van het ziektebeeld van een heleboel patiënten op.Patrick Dewals