Nederland heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlands kapitaal. Slechts een klein deel van die 'investeringen' komt in de reële economie terecht. Dat zou ook het geval zijn voor Luxemburg, blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) die de Financial Times kon inkijken.

In Nederland zou vorig jaar 3,5 biljoen dollar aan buitenlands kapitaal zijn binnengestroomd. Daarvan kwam slechts 573 miljard terecht in de reële economie, becijferde de OESO.

De rest van het kapitaal kwam terecht in 23.000 zogenaamde 'postbusvennootschappen'. Het aantal transacties dat in 2011 via dergelijke postbusvennootschappen werd doorgevoerd, wordt geraamd op 13 maal het bruto binnenlands product van Nederland.

In Luxemburg zou 2,3 biljoen dollar zijn binnengevloeid, terwijl daarvan 122 miljard in de economie terechtkwam. In Nederland en Luxemburg kwam in 2012 samen omgerekend evenveel kapitaal binnen als in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië bij elkaar, aldus de OESO.

OESO-secretaris-generaal Angel Gurría verklaarde eerder al dat je het de bedrijven niet kwalijk kunt nemen als ze gebruikmaken van regels die door overheden zelf zijn opgesteld. Toch is het volgens Gurria de taak van de overheden om de - overigens volstrekt legale - manier om belastingen te ontwijken aan banden te leggen. Die vorm van belastingontwijking - waaarmee bedrijven hun kapitaal via de meest fiscaal-vriendelijke routes doorsluizen - vormt een al te groot risiso voor een belastingsysteem van een land, aldus de OESO-topman.

De rol van Nederland als 'belastingparadijs' werd recentelijk nog eens belicht, onder meer nadat bekend werd dat bedrijven als Google en Ikea op legale wijze belasting ontduiken via legale Nederlandse financiële constructies. (ANP/BO)

Nederland heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlands kapitaal. Slechts een klein deel van die 'investeringen' komt in de reële economie terecht. Dat zou ook het geval zijn voor Luxemburg, blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) die de Financial Times kon inkijken. In Nederland zou vorig jaar 3,5 biljoen dollar aan buitenlands kapitaal zijn binnengestroomd. Daarvan kwam slechts 573 miljard terecht in de reële economie, becijferde de OESO. De rest van het kapitaal kwam terecht in 23.000 zogenaamde 'postbusvennootschappen'. Het aantal transacties dat in 2011 via dergelijke postbusvennootschappen werd doorgevoerd, wordt geraamd op 13 maal het bruto binnenlands product van Nederland. In Luxemburg zou 2,3 biljoen dollar zijn binnengevloeid, terwijl daarvan 122 miljard in de economie terechtkwam. In Nederland en Luxemburg kwam in 2012 samen omgerekend evenveel kapitaal binnen als in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië bij elkaar, aldus de OESO. OESO-secretaris-generaal Angel Gurría verklaarde eerder al dat je het de bedrijven niet kwalijk kunt nemen als ze gebruikmaken van regels die door overheden zelf zijn opgesteld. Toch is het volgens Gurria de taak van de overheden om de - overigens volstrekt legale - manier om belastingen te ontwijken aan banden te leggen. Die vorm van belastingontwijking - waaarmee bedrijven hun kapitaal via de meest fiscaal-vriendelijke routes doorsluizen - vormt een al te groot risiso voor een belastingsysteem van een land, aldus de OESO-topman.De rol van Nederland als 'belastingparadijs' werd recentelijk nog eens belicht, onder meer nadat bekend werd dat bedrijven als Google en Ikea op legale wijze belasting ontduiken via legale Nederlandse financiële constructies. (ANP/BO)