Dat de impact van een brexit zwaarder blijkt voor België, heeft volgens Moody's te maken met de handelsrelaties tussen ons land en Groot-Brittannië. Dat geldt overigens nog meer voor Ierland, terwijl Spanje en Cyprus in de eerste plaats een belangrijke toeristische bestemming zijn voor veel Britten. In die landen blijft er bovendien weinig beleidsruimte over, want ze kampen nu al met een hoge schuldenlast.

Daardoor zullen landen die er financieel het beste voorstaan, zoals Duitsland, Nederland en Zweden, het meest bestand zijn tegen een brexit, aldus Moody's. Het is wel mogelijk dat die 'rijkere' landen - door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU- de volgende jaren een iets hogere bijdrage zullen moeten leveren aan Europese budget.

Een mogelijk positief effect door de verhuizing van bedrijven of financiële diensten uit het VK naar het Europese vasteland zal volgens het ratingbureau slechts beperkt in aantal zijn en geleidelijk verlopen. "Dit zal ook heel erg afhangen van het bedrijfsklimaat van individuele landen", klinkt het.

Wat de financiële diensten betreft, zijn de banden met Cyprus, Ierland, Luxemburg en Nederland het sterkst. Bedrijven met een filiaal (productie, verkoop, R&D) in het VK dreigen dan weer getroffen te worden door de koersdaling van het pond, die hun winst -in euro- mogelijk aantast.

Tot slot ziet Moody's ook nog politieke gevolgen: anti-Europese bewegingen dreigen van een verdere versplintering van de Europese Unie e profiteren, vooral in landen waar de volgende jaren verkiezingen zijn gepland. "Dit heeft potentieel om de toon en de inhoud van het politieke debat te beïnvloeden", luidt de waarschuwing van het ratingbureau. (Belga/BO)

Dat de impact van een brexit zwaarder blijkt voor België, heeft volgens Moody's te maken met de handelsrelaties tussen ons land en Groot-Brittannië. Dat geldt overigens nog meer voor Ierland, terwijl Spanje en Cyprus in de eerste plaats een belangrijke toeristische bestemming zijn voor veel Britten. In die landen blijft er bovendien weinig beleidsruimte over, want ze kampen nu al met een hoge schuldenlast.Daardoor zullen landen die er financieel het beste voorstaan, zoals Duitsland, Nederland en Zweden, het meest bestand zijn tegen een brexit, aldus Moody's. Het is wel mogelijk dat die 'rijkere' landen - door het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU- de volgende jaren een iets hogere bijdrage zullen moeten leveren aan Europese budget. Een mogelijk positief effect door de verhuizing van bedrijven of financiële diensten uit het VK naar het Europese vasteland zal volgens het ratingbureau slechts beperkt in aantal zijn en geleidelijk verlopen. "Dit zal ook heel erg afhangen van het bedrijfsklimaat van individuele landen", klinkt het.Wat de financiële diensten betreft, zijn de banden met Cyprus, Ierland, Luxemburg en Nederland het sterkst. Bedrijven met een filiaal (productie, verkoop, R&D) in het VK dreigen dan weer getroffen te worden door de koersdaling van het pond, die hun winst -in euro- mogelijk aantast. Tot slot ziet Moody's ook nog politieke gevolgen: anti-Europese bewegingen dreigen van een verdere versplintering van de Europese Unie e profiteren, vooral in landen waar de volgende jaren verkiezingen zijn gepland. "Dit heeft potentieel om de toon en de inhoud van het politieke debat te beïnvloeden", luidt de waarschuwing van het ratingbureau. (Belga/BO)