De Brazilianen rukken met hun boomende economie in 2011 op naar de zesde plaats wereldwijd. Volgens CEBR-directeur Douglas McWilliams is dit geen toeval, maar blijkt er wel degelijk sprake van een trend. "De grote economische verschuivingen duiden niet alleen op een wissel van west naar oost, maar klimmen ook de landen die vitale grondstoffen produceren, zoals voedsel en energie, geleidelijk hoger op de economische ladder klimmen", verklaarde Mc Williams aan de Britse zender BBC.

Eurozone krimpt

Uit het rapport van CEBR blijkt dat ook de Aziatische landen aan een opmars bezig zijn ten nadele van de Europese economieën. De onderzoeksgroep verwacht dat de economie in de eurozone in 2012 met 0,2 procent zal krimpen "als het europrobleem wordt opgelost". Blijft de eurowonde etteren, dan zou het bbp van de eurozone zelfs kunnen krimpen met 2 procent.

Het huidige CEBR-rapport is wat Brazilië betreft eigenlijk een bevestiging van een eerder door het IMF (Internationaal Monetair Fonds) gepubliceerd rapport, dat begin 2011 al voorspelde dat de Braziliaanse economie groter zou worden dan de Britse. Hoewel Europa in de prognoses in zijn geheel gestaag achteruit boert tegenover rivaliserende continenten, zouden de Britten in 2020 de geboren Europese aartsrivaal Frankrijk - qua economische omvang tenminste - uiteindelijk achter zich laten als achtste economie ter wereld. De Fransen zouden binnen de top tien op de negende plaats terechtkomen voor Italië. Vandaag staat Frankrijk op 5, Italië op 8.

7,5 procent groei

Brazilië telt 200 miljoen inwoners, of omgerekend driemaal meer dan de bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Het bbp van Brazilië nam het afgelopen jaar toe met 7,5 procent, maar de groei voor 2011 werd door de regering onlangs neerwaarts bijgesteld tot 3,5 procent na een stabilisering in het derde kwartier. Volgens de analisten is de kwartaalstop te wijten aan de hoge rentevoeten en de verslechterende toestand in de eurozone.

Uit berekeningen van het Braziliaanse ministerie van Ontwikkeling, Industrie en export blijkt dat de Brazilianen er in 2010 in geslaagd zijn voor 201,9 miljard dollar aan goederen uit te voeren tegenover een invoercijfer van 181,6 miljard dollar. De belangrijkste handelspartners - wat de uitvoer betreft - zijn China, de VS en Argentinië. (BO)

De rangschikking volgens het CEBR-rapport(grootste economieën ter wereld)

in 2011prognose voor 2020 1. VS VS
2. China China
3. Japan Japan
4. Duitsland Rusland
5. Frankrijk India
6. Brazilië Brazilië
7. VK Duitsland
8. Italië VK
9. Rusland Frankrijk
10. India Italië

De Brazilianen rukken met hun boomende economie in 2011 op naar de zesde plaats wereldwijd. Volgens CEBR-directeur Douglas McWilliams is dit geen toeval, maar blijkt er wel degelijk sprake van een trend. "De grote economische verschuivingen duiden niet alleen op een wissel van west naar oost, maar klimmen ook de landen die vitale grondstoffen produceren, zoals voedsel en energie, geleidelijk hoger op de economische ladder klimmen", verklaarde Mc Williams aan de Britse zender BBC. Eurozone krimptUit het rapport van CEBR blijkt dat ook de Aziatische landen aan een opmars bezig zijn ten nadele van de Europese economieën. De onderzoeksgroep verwacht dat de economie in de eurozone in 2012 met 0,2 procent zal krimpen "als het europrobleem wordt opgelost". Blijft de eurowonde etteren, dan zou het bbp van de eurozone zelfs kunnen krimpen met 2 procent. Het huidige CEBR-rapport is wat Brazilië betreft eigenlijk een bevestiging van een eerder door het IMF (Internationaal Monetair Fonds) gepubliceerd rapport, dat begin 2011 al voorspelde dat de Braziliaanse economie groter zou worden dan de Britse. Hoewel Europa in de prognoses in zijn geheel gestaag achteruit boert tegenover rivaliserende continenten, zouden de Britten in 2020 de geboren Europese aartsrivaal Frankrijk - qua economische omvang tenminste - uiteindelijk achter zich laten als achtste economie ter wereld. De Fransen zouden binnen de top tien op de negende plaats terechtkomen voor Italië. Vandaag staat Frankrijk op 5, Italië op 8.7,5 procent groeiBrazilië telt 200 miljoen inwoners, of omgerekend driemaal meer dan de bevolking van het Verenigd Koninkrijk. Het bbp van Brazilië nam het afgelopen jaar toe met 7,5 procent, maar de groei voor 2011 werd door de regering onlangs neerwaarts bijgesteld tot 3,5 procent na een stabilisering in het derde kwartier. Volgens de analisten is de kwartaalstop te wijten aan de hoge rentevoeten en de verslechterende toestand in de eurozone. Uit berekeningen van het Braziliaanse ministerie van Ontwikkeling, Industrie en export blijkt dat de Brazilianen er in 2010 in geslaagd zijn voor 201,9 miljard dollar aan goederen uit te voeren tegenover een invoercijfer van 181,6 miljard dollar. De belangrijkste handelspartners - wat de uitvoer betreft - zijn China, de VS en Argentinië. (BO)