Vanaf 1 december worden de tarieven voor de BNP Paribas Fortis - spaarrekening, het Krekelsparen en de Online spaarrekening naar beneden bijgesteld. Vandaag bieden die spaarproducten een rente van 0,55 procent en een getrouwheidspremie van 0,15 procent.

Vanaf volgende maand leveren die spaarproducten nog 0,5 procent rente en 0,10 procent getrouwheidspremie op. Bij de Fintro-spaarrekening blijft de rente op 0,50 procent, maar zakt de getrouwheidspremie van 0,20 naar 0,10 procent.

De reden voor de lagere rente op het spaargeld moet - zoals verwacht - worden gezocht bij de recente renteknip van de Europese Centrale Bank. De ECB verlaagde de rente vorige week - onverwacht - van 0,50 tot 0,25 procent. De ECB probeert op die manier de slabakkende economie aan te zwengelen en de inflatie hoger te krijgen. Het inflatiecijfer in de eurozone ligt met 0,70 procent ver onder het streefcijfer van (net onder de grens van) 2 procent.

De aangekondigde renteknip van BNP Paribas Fortis brengt ook goed nieuws. Terwijl de rente op het spaargeld wordt verlaagd, wordt lenen voor een woning goedkoper. Zo vermindert de bank de rentevoeten voor woonkredieten vanaf 1 december met 10 basispunten.

De aangekondigde renteverlaging van marktleider BNP Paribas Fortis en dochter Fintro volgt amper een maand na de vorige renteknip, die eind oktober van kracht werd op bepaalde spaarproducten. Toen gaf de bank de geringe economische groei en aanhoudende lage rentes op de internationale markten als belangrijkste redenen op voor de rentedaling.

Toch komt de tweede opeenvolgende rentedaling in korte tijd niet als een verrassing. "Een verdere verlaging van de basisrente door de Europese Centrale bank (ECB) is bovendien niet uitgesloten," luidde het vorige maand al in een persbericht van BNP Paribas Fortis.

Bij de andere grootbanken in ons land laat KBC woensdag weten dat er bij hen niets verandert. Belfius onderzoekt een eventuele wijziging. ING meldt dat ze geregeld de rentevoeten voor spaarproducten herevalueert, maar voegt eraan toe dat er op dit ogenblik geen wijzigingen gepland zijn. (Belga/BO)

Vanaf 1 december worden de tarieven voor de BNP Paribas Fortis - spaarrekening, het Krekelsparen en de Online spaarrekening naar beneden bijgesteld. Vandaag bieden die spaarproducten een rente van 0,55 procent en een getrouwheidspremie van 0,15 procent. Vanaf volgende maand leveren die spaarproducten nog 0,5 procent rente en 0,10 procent getrouwheidspremie op. Bij de Fintro-spaarrekening blijft de rente op 0,50 procent, maar zakt de getrouwheidspremie van 0,20 naar 0,10 procent. De reden voor de lagere rente op het spaargeld moet - zoals verwacht - worden gezocht bij de recente renteknip van de Europese Centrale Bank. De ECB verlaagde de rente vorige week - onverwacht - van 0,50 tot 0,25 procent. De ECB probeert op die manier de slabakkende economie aan te zwengelen en de inflatie hoger te krijgen. Het inflatiecijfer in de eurozone ligt met 0,70 procent ver onder het streefcijfer van (net onder de grens van) 2 procent.De aangekondigde renteknip van BNP Paribas Fortis brengt ook goed nieuws. Terwijl de rente op het spaargeld wordt verlaagd, wordt lenen voor een woning goedkoper. Zo vermindert de bank de rentevoeten voor woonkredieten vanaf 1 december met 10 basispunten. De aangekondigde renteverlaging van marktleider BNP Paribas Fortis en dochter Fintro volgt amper een maand na de vorige renteknip, die eind oktober van kracht werd op bepaalde spaarproducten. Toen gaf de bank de geringe economische groei en aanhoudende lage rentes op de internationale markten als belangrijkste redenen op voor de rentedaling. Toch komt de tweede opeenvolgende rentedaling in korte tijd niet als een verrassing. "Een verdere verlaging van de basisrente door de Europese Centrale bank (ECB) is bovendien niet uitgesloten," luidde het vorige maand al in een persbericht van BNP Paribas Fortis.Bij de andere grootbanken in ons land laat KBC woensdag weten dat er bij hen niets verandert. Belfius onderzoekt een eventuele wijziging. ING meldt dat ze geregeld de rentevoeten voor spaarproducten herevalueert, maar voegt eraan toe dat er op dit ogenblik geen wijzigingen gepland zijn. (Belga/BO)