‘Bij de advocatuur heerst omerta over witwassen’

© belga

Vorig jaar hebben de duizenden advocaten in België slechts twee meldingen in de strijd tegen het witwassen ingediend.

Van de 16.300 advocaten die ons land telt, hebben er in 2015 maar twee verdachte geldtransacties bij de antiwitwascel aangegeven. Bij de advocatuur in ons kland heerst – in tegenstelling tot de diamantairs – duidelijk een omerta over witwassen. Dat meldt De Tijd.

De krant baseert zich op het antwoord van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op een vraag van sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven.

Nochtans vallen advocaten onder de witwaswet en blijken ze geregeld een rol te spelen in witwasconstructies. Zo ontving de antiwitwascel in 2014 en 2015 177 meldingen over mogelijke witwasfeiten waarbij een advocaat of advocatenbureau betrokken was.

Meldingsplicht

Hoewel de Orde van Vlaamse Balies op haar website schrijft dat de advocaten ‘een eventuele meldingsplicht hebben’, stelt de Tijd vast dat dat in de praktijk dus niet veel voorstelt.

Advocaat Alain Claes, lid van de commissie Witwas van de Orde van Vlaamse Balies, merkt op dat advocaten slechts in een beperkt aantal gevallen onder de witwaswet vallen. Dat is onder meer het geval als ze een cliënt bijstaan bij de aan- of verkoop van onroerend goed, het beheren van geld en aandelen en bij het oprichten van vennootschappen. “Het gaat dus niet over strafpleiters of advocaten in familierechtszaken”, verduidelijkt Claes, die eraan toevoegt dat een advocaat – zelfs in gevallen die onder de witwascel vallen – zijn beroepsgeheim niet mag schenden als zijn cliënt informatie prijsgeeft, ‘anders komen de rechten van de verdediging in gevaar’. Claes betwist overigens dat advocaten zelf vaak betrokken zijn bij witwasconstructies.

‘Diamantairs doorbreken omerta wel’

In tegenstelling tot de advocatuur in ons land doorbreken de Antwerpse diamantairs wél hun ‘jarenlange stilzwijgen’ over verdachte geldtransacties. Ook dat blijkt uit een antwoord van Geens op een vraag van Vanvelthoven. In 2015 ontving de antiwitwascel 24 meldingen uit de diamantsector. Die plotse bereidheid blijkt een gevolg van een meldpunt dat het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) heeft opgestart. Volgens AWDC-woordvoerster Donckier werpt de sensibilisering vruchten af, ‘want dit jaar zal het aantal meldingen even hoog of nog hoger zijn’.

(DT/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content