Beleggers reageerden aanvankelijk afwachtend of zelfs hoopvol - via lichte winsten in de ochtendhandel - op de belangrijke Europese top die donderdag en vrijdag plaatsvindt in Brussel. Verwacht wordt dat er eindelijk doortastende maatregelen gevonden worden om de eurocrisis te bestrijden.

Begin deze week kwamen de grote twee van Europa, Duitsland en Frankrijk, al overeen dat er een verdrag volgt dat de schuldenzondaars van de eurozone aan een strikte begrotingsdiscipline zal onderwerpen. Schuldenafbouw om de euro van de ondergang te redden, is een ander heikel thema dat donderdag en vrijdag op tafel komt.

Na de toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi bij het rentebesluit donderdagnamiddag ruilden beleggers hun afwachtende houding in voor een negatieve. Dat de ECB de banken zuurstof geeft door hen langer geld te laten lenen, werd positief onthaald. Dat de ECB niet van plan is onbeperkt staatsobligaties van eurolanden in te kopen, schoot de beleggers dan weer in het verkeerde keelgat. Omstreeks 16u30 zag de Bel20 op Euronext Brussel net als de beurs in Parijs 2 procent verloren gaan. Frankfurt en Amsterdam kleurden rond die tijd respectievelijk 1,73 en 0,93 procent rood.

De negatieve teneur bleef aanhouden, waardoor de Bel20 donderdagavond afsloot met 1,94 procent verlies. Financials Ageas (-7 procent) en Dexia (- 8,33 procent) kregen klappen, KBC kon de schade beperken tot -0,83 procent. De CAC-index in Parijs sloot 2,59 procent lager af, de DAX30-index in Frankfurt ging 2 procent in de min. (BO)

Beleggers reageerden aanvankelijk afwachtend of zelfs hoopvol - via lichte winsten in de ochtendhandel - op de belangrijke Europese top die donderdag en vrijdag plaatsvindt in Brussel. Verwacht wordt dat er eindelijk doortastende maatregelen gevonden worden om de eurocrisis te bestrijden. Begin deze week kwamen de grote twee van Europa, Duitsland en Frankrijk, al overeen dat er een verdrag volgt dat de schuldenzondaars van de eurozone aan een strikte begrotingsdiscipline zal onderwerpen. Schuldenafbouw om de euro van de ondergang te redden, is een ander heikel thema dat donderdag en vrijdag op tafel komt.Na de toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi bij het rentebesluit donderdagnamiddag ruilden beleggers hun afwachtende houding in voor een negatieve. Dat de ECB de banken zuurstof geeft door hen langer geld te laten lenen, werd positief onthaald. Dat de ECB niet van plan is onbeperkt staatsobligaties van eurolanden in te kopen, schoot de beleggers dan weer in het verkeerde keelgat. Omstreeks 16u30 zag de Bel20 op Euronext Brussel net als de beurs in Parijs 2 procent verloren gaan. Frankfurt en Amsterdam kleurden rond die tijd respectievelijk 1,73 en 0,93 procent rood. De negatieve teneur bleef aanhouden, waardoor de Bel20 donderdagavond afsloot met 1,94 procent verlies. Financials Ageas (-7 procent) en Dexia (- 8,33 procent) kregen klappen, KBC kon de schade beperken tot -0,83 procent. De CAC-index in Parijs sloot 2,59 procent lager af, de DAX30-index in Frankfurt ging 2 procent in de min. (BO)