In Brussel toont de Bel20-sterindex omstreeks 10.30 uur een lichte winst van rond de 0,40 procent. Eenzelfde beeld is te zien in de buurlanden. In Amsterdam klimt de AEX 0,25 procent hoger. Ook de CAC 40 in Parijs (+0,60 procent) en de FTSE in Londen (+0,30 procent) tonen bescheiden winst. De Dax in Frankfurt gaat licht in het rood (-0,04 procent).

Eerder sloot de beurs van Tokio al met een winst van 1,66 procent, hoewel de dag was begonnen met een daling van meer dan 2 procent als reactie op de koersval in Wall Street. De ommekeer was te danken aan de dalende koers van de yen ten opzichte van de dollar en de euro. Voor het eerst in meer dan een maand klom de beurs ook op weekbasis, met 4,3 procent.

Verenigde Staten De markten bekomen zo van een zware verliesdag. Zo door de Bel20 donderdag 3,04 procent in het rood en lieten ook de beursindexen in Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen verliezen tussen 2,50 procent en 3,70 procent optekenen.

Overal reageerden de beleggers negatief op de aankondiging van topman Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank. Die maakte bekend dat de Federal Reserve wellicht al eind dit jaar zal worden gestart met het verminderen van de stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie en dat ze mogelijk volgend jaar al kunnen worden beëindigd indien het economisch herstel in de VS zich de komende maanden verder doorzet.

Goud

Niet alleen de aandelenmarkt kreeg klappen. Ook de goudprijs ging kopje onder. Tegen donderdagavond was het edelmetaal 4 procent minder waard geworden. De prijs zakte daarbij onder de 1.300 dollar per ounce. Goud staat nu op zijn laagste peil in meer dan 2,5 jaar.

In Brussel toont de Bel20-sterindex omstreeks 10.30 uur een lichte winst van rond de 0,40 procent. Eenzelfde beeld is te zien in de buurlanden. In Amsterdam klimt de AEX 0,25 procent hoger. Ook de CAC 40 in Parijs (+0,60 procent) en de FTSE in Londen (+0,30 procent) tonen bescheiden winst. De Dax in Frankfurt gaat licht in het rood (-0,04 procent). Eerder sloot de beurs van Tokio al met een winst van 1,66 procent, hoewel de dag was begonnen met een daling van meer dan 2 procent als reactie op de koersval in Wall Street. De ommekeer was te danken aan de dalende koers van de yen ten opzichte van de dollar en de euro. Voor het eerst in meer dan een maand klom de beurs ook op weekbasis, met 4,3 procent. Verenigde Staten De markten bekomen zo van een zware verliesdag. Zo door de Bel20 donderdag 3,04 procent in het rood en lieten ook de beursindexen in Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen verliezen tussen 2,50 procent en 3,70 procent optekenen. Overal reageerden de beleggers negatief op de aankondiging van topman Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank. Die maakte bekend dat de Federal Reserve wellicht al eind dit jaar zal worden gestart met het verminderen van de stimuleringsmaatregelen voor de Amerikaanse economie en dat ze mogelijk volgend jaar al kunnen worden beëindigd indien het economisch herstel in de VS zich de komende maanden verder doorzet. Goud Niet alleen de aandelenmarkt kreeg klappen. Ook de goudprijs ging kopje onder. Tegen donderdagavond was het edelmetaal 4 procent minder waard geworden. De prijs zakte daarbij onder de 1.300 dollar per ounce. Goud staat nu op zijn laagste peil in meer dan 2,5 jaar.