Na de regeringsverklaring van de Griekse premier Alexis Tsipras zondag opende de beurs van Athene, Athex maandag 5 procent in het rood.

Tsipras zei zondag dat Griekenland zich via een overbruggingskrediet wil verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen.

Tegen die tijd hoopt premier Alexis Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers (Internationaal Monetair Fonds, Europese Unie en Europese Centrale Bank). Een loutere verlenging van het Europese hulpprogramma wijst de premier af, omdat een "verlenging van een vergissing" ongeoorloofd is.

Andere leiders in de eurozone, waaronder eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben evenwel al laten weten weinig heil te zien in tijdelijke oplossingen, waaronder een overbruggingskrediet eveneens zou vallen.

'Euro is kaartenhuisje'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei zondag in een interview met de Italiaanse zender RAI dat de euro is als een kaartenhuisje. "Een exit van Griekenland uit de euro staat niet in onze plannen, gewoon omdat we denken dat Europa fragiel is. Dat is zoals wanneer je een kaartenhuisje bouwt: als je de kaart Griekenland wegneemt, vallen ook de andere kaarten."

Volgens Varoufakis is Italië het eerste land dat dan in problemen zou komen. Woensdag is er een bijeenkomst van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, over Griekenland. (Belga/NS)

Na de regeringsverklaring van de Griekse premier Alexis Tsipras zondag opende de beurs van Athene, Athex maandag 5 procent in het rood. Tsipras zei zondag dat Griekenland zich via een overbruggingskrediet wil verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen. Tegen die tijd hoopt premier Alexis Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers (Internationaal Monetair Fonds, Europese Unie en Europese Centrale Bank). Een loutere verlenging van het Europese hulpprogramma wijst de premier af, omdat een "verlenging van een vergissing" ongeoorloofd is.Andere leiders in de eurozone, waaronder eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben evenwel al laten weten weinig heil te zien in tijdelijke oplossingen, waaronder een overbruggingskrediet eveneens zou vallen. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei zondag in een interview met de Italiaanse zender RAI dat de euro is als een kaartenhuisje. "Een exit van Griekenland uit de euro staat niet in onze plannen, gewoon omdat we denken dat Europa fragiel is. Dat is zoals wanneer je een kaartenhuisje bouwt: als je de kaart Griekenland wegneemt, vallen ook de andere kaarten." Volgens Varoufakis is Italië het eerste land dat dan in problemen zou komen. Woensdag is er een bijeenkomst van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone, over Griekenland. (Belga/NS)