Beste Europese aandelenfonds op vijf jaar

“Kleine en middelgrote kapitalisaties zijn goed geplaatst om te profiteren van het herstel in Europa”, zegt Ollie Beckett, de beheerder van het fonds Henderson Horizon – Pan European Smaller Companies.

De Europese aandelenmarkten hebben woelige tijden achter de rug, maar het fonds Henderson Horizon – Pan European Smaller Companies haalde over de voorbije vijf jaar toch een gemiddeld jaarrendement van 21,87 procent. We praatten met beheerder Ollie Beckett.

Hoe zou u uw beleggingsstijl omschrijven?

Ollie Beckett: “De kapitalisatie van de bedrijven in onze portefeuille is minder hoog dan bij onze concurrenten in deze categorie. Daarbij zoeken we vooral naar bedrijven waarvan de markt de kwaliteiten niet naar waarde schat. De Zwitserse groep OC Oerlikon is daar een goed voorbeeld van. Die industriële groep stond lange tijd slecht aangeschreven, omdat ze een Russische aandeelhouder had en omdat ze deels actief was in zonne-energie. Maar uiteindelijk is gebleken dat de aandeelhouder de goede werking van het bedrijf niet verstoorde, en de zonne-energiedivisie werd verkocht. De waarde van het aandeel is verdrievoudigd tegenover zijn laagste koers in 2007. Toch nemen we geen grote risico’s. Onze 120 participaties hebben een gewicht van maximaal 1,5 procent in de portefeuille.”

Welke strategie volgde u in 2013?

Ollie Beckett: “Begin 2013 rekenden we erop dat het Europese economische herstel vooral positief zou zijn voor bedrijven die sterk stonden in Europa, meer dan in de opkomende landen. Dit jaar verwachten we dat het herstel doorzet. Kleine en middelgrote kapitalisaties zijn goed geplaatst om daarvan te profiteren. Maar de volatiliteit zal hoger zijn, bijvoorbeeld onder invloed van de verkiezingsresultaten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.”

In welke sectoren is het fonds belegd?

Ollie Beckett: “Ik beleg niet in sectoren die ik niet begrijp, zoals biotech of de mijnindustrie. Dat is vooral een kwestie van gezond verstand. Ik blijf ook voorzichtig met financiële waarden, want die sector heeft me nog niet helemaal overtuigd. Mijn favoriete thema’s zijn industriële en technologiewaarden. Ik sta ook gunstig tegenover familiebedrijven, omdat die doorgaans beter worden beheerd, met een langetermijnvisie en minder schulden. Ik verwacht ook nieuwe fusie- en overnamebewegingen, een trend waarvan kleine en middelgrote kapitalisaties moeten kunnen profiteren.”

Partner Content