Beste Amerikaanse aandelenfonds op een jaar

Samantha McLemore, de beheerder van het Legg Mason Capital Management Opportunity Fund, kan terugblikken op een buitengewoon sterk jaar voor Amerikaanse aandelen.

Het voorbije jaar was een goed aandelenjaar, en dan vooral voor Amerikaanse aandelen. De beste jaarprestatie leverde het Legg Mason Capital Management Opportunity Fund, met een rendement van 47,95 procent. Beheerder Samantha McLemore licht haar strategie toe.

In welke thema’s belegt u?

Samantha McLemore: “Sinds eind 2011 hebben we geprofiteerd van het herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt door in te zetten op vastgoedontwikkelaars, banken en hypothecaire kredietverzekeraars. De Amerikaanse markt heeft elk jaar 2 miljoen nieuwe woningen nodig om het hoofd te bieden aan de demografische groei. Er is dus nog marge voor een verder herstel. Daarnaast hebben we geprofiteerd van enkele buitenkansjes in de sector van de cyclische consumptie.”

Kunt u daar een voorbeeld van geven?
Samantha McLemore: ” “Eind 2012 kwam Netflix uit een moeilijke periode, nadat het zwaar had geïnvesteerd in zijn verdere groei. Het internetbedrijf noteerde toen tegen 10 keer de winst. Een ander voorbeeld is Boyd Gaming, een regionale casino-uitbater die zwaar werd getroffen door de vastgoedcrisis in en rond Las Vegas, maar die vorig jaar een sterk herstel kende. Of Pandora, een Amerikaanse groep gespecialiseerd in muziekstreaming, waarvan de waardering de hoogte in is geschoten na de kapitaalverhoging van Spotify. Die toonde aan hoe laag die groep wel gewaardeerd was.”

Is een prestatie zoals die van 2013 dit jaar nog mogelijk?

Samantha McLemore: ” “Nee, ik verwacht niet meteen een herhaling van de prestaties van vorig jaar. Er zijn geen aandelen meer waarvan de koers kan verdubbelen in de komende twaalf maanden. Maar er blijven wel nog mooie beleggingskansen over, die het mogelijk moeten maken om een sterke prestatie neer te zetten.”

Delta Airlines en American Airlines zijn twee grote posities in uw portefeuille. Wat bevalt u zo aan de luchtvaartsector?

Samantha McLemore: ” “Het is een sector die sterk geconsolideerd en gestructureerd is. Delta is even winstgevend bij een olieprijs van 100 dollar per vat als destijds bij een prijs van 16 dollar. Dat geeft een idee van de operationele verbeteringen die het heeft gerealiseerd.”

Bent u meer voor new tech of voor old tech?

Samantha McLemore: ” “Een beetje van beide. We staan positief tegenover internetbedrijven die een groeitraject hebben dat de koers van het aandeel nog altijd rechtvaardigt. Netflix blijft een grote positie in onze portefeuille, zelfs nadat we een deel van onze winst hebben genomen. Ook Amazon hadden we meer dan tien jaar in portefeuille. Daarnaast hebben we steeds meer waardering voor technologiebedrijven die hun winst beginnen uit te keren aan hun aandeelhouders, zoals Cisco, Microsoft of Qualcomm.”

Partner Content