Bernard de Laguiche (53) is het enige lid van het uitvoerend comité van Solvay dat nog verwant is met de stichtersfamilie van de chemiegroep.

Hij is een afstammeling van Alfred Solvay, de broer van Ernest. Maar de telg uit een voorname Franse familie die wijngaarden bezit in de Bourgogne, is niet door zijn afkomst op die sleutelpositie terechtgekomen. De handelsingenieur heeft een diploma van de universiteit van Sankt-Gallen. Hij bracht het grootste deel van zijn loopbaan door in de multinational en klom geleidelijk op tot hij in 2006 benoemd werd tot chief financial officer (CFO).

De Laguiche werd in Ukkel geboren en heeft de dubbele Frans-Braziliaanse nationaliteit dankzij zijn Braziliaanse vrouw. In zijn functie van CFO beschouwt hij zich als de partner van de CEO. Hij speelde een belangrijke rol bij de hervorming van de multinational in tandem met de gewezen CEO Christian Jourquin en werkt sinds een jaar samen met de Fransman Jean-Pierre Clamadieu.

"Ik was van nabij betrokken bij de verkoop van de farmaceutische tak en bij de overname en integratie van Rhodia. Ik heb me beziggehouden met het cijferwerk en gewaakt over het financiële evenwicht", legt De Laguiche uit.

De discrete CFO is ook gedelegeerd bestuurder van Solvac, dat de aandelen van de familiale aandeelhouders in portefeuille heeft, en hij is bestuurder van Solvay. "Hij heeft bij Solvay de functie van financieel directeur gemoderniseerd", bevestigt een van de directeurs. Achter zijn rustige voorkomen en zijn wat 'vieille France'-achtige kant, gaat een vastberaden schatkistbewaarder schuil.

Hij spreekt vloeiend Frans, Engels, Duits, Portugees en Italiaans, een troef in een multiculturele groep als Solvay. De financiële resultaten van 2012 hebben aangetoond dat de overname van Rhodia een goede keuze was. Hij zette onlangs ook de nieuwe entiteit 'gedeelde ondersteunende diensten' in gang. "Het doel is om efficiënter te worden door het management van die diensten te stimuleren." (S.V.)

Bernard de Laguiche (53) is het enige lid van het uitvoerend comité van Solvay dat nog verwant is met de stichtersfamilie van de chemiegroep.Hij is een afstammeling van Alfred Solvay, de broer van Ernest. Maar de telg uit een voorname Franse familie die wijngaarden bezit in de Bourgogne, is niet door zijn afkomst op die sleutelpositie terechtgekomen. De handelsingenieur heeft een diploma van de universiteit van Sankt-Gallen. Hij bracht het grootste deel van zijn loopbaan door in de multinational en klom geleidelijk op tot hij in 2006 benoemd werd tot chief financial officer (CFO). De Laguiche werd in Ukkel geboren en heeft de dubbele Frans-Braziliaanse nationaliteit dankzij zijn Braziliaanse vrouw. In zijn functie van CFO beschouwt hij zich als de partner van de CEO. Hij speelde een belangrijke rol bij de hervorming van de multinational in tandem met de gewezen CEO Christian Jourquin en werkt sinds een jaar samen met de Fransman Jean-Pierre Clamadieu. "Ik was van nabij betrokken bij de verkoop van de farmaceutische tak en bij de overname en integratie van Rhodia. Ik heb me beziggehouden met het cijferwerk en gewaakt over het financiële evenwicht", legt De Laguiche uit. De discrete CFO is ook gedelegeerd bestuurder van Solvac, dat de aandelen van de familiale aandeelhouders in portefeuille heeft, en hij is bestuurder van Solvay. "Hij heeft bij Solvay de functie van financieel directeur gemoderniseerd", bevestigt een van de directeurs. Achter zijn rustige voorkomen en zijn wat 'vieille France'-achtige kant, gaat een vastberaden schatkistbewaarder schuil. Hij spreekt vloeiend Frans, Engels, Duits, Portugees en Italiaans, een troef in een multiculturele groep als Solvay. De financiële resultaten van 2012 hebben aangetoond dat de overname van Rhodia een goede keuze was. Hij zette onlangs ook de nieuwe entiteit 'gedeelde ondersteunende diensten' in gang. "Het doel is om efficiënter te worden door het management van die diensten te stimuleren." (S.V.)