De goudprijs neemt een forse duik. Aanleiding is de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat ze mogelijk nog dit jaar begint met de afbouw van haar stimuleringsmaatregelen. De prijs voor een ounce goud is vanochtend gedaald tot 1.305 dollar, het laagste peil sinds september 2010.

Beleggers kopen goud om zich in te dekken tegen inflatie. De goudprijs reageert dan ook sterk op het monetaire beleid van de grote centrale banken.

Reactie

De voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, kondigde gisteren aan dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk volgend jaar stopt met het opkopen van schuldpapier. Later dit jaar zou kunnen worden begonnen met een geleidelijke afbouw. De Fed had eerder laten weten dat de economie nog altijd gematigd groeit. Ook de arbeidsmarkt blijft verbeteren.

Voorlopig blijft de Fed maandelijks 85 miljard dollar in de economie pompen door schuldpapier op te kopen. Ook blijft de rente dicht bij 0 procent staan, in ieder geval tot de werkloosheid onder de 6,5 procent is gezakt. De meeste Fed-bestuurders gaan ervan uit dat dit doel op zijn vroegst eind volgend jaar in zicht komt. Vorige maand zat 7,6 procent van de beroepsbevolking zonder werk. (ANP/DPA/Belga/KVDA)

De goudprijs neemt een forse duik. Aanleiding is de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank dat ze mogelijk nog dit jaar begint met de afbouw van haar stimuleringsmaatregelen. De prijs voor een ounce goud is vanochtend gedaald tot 1.305 dollar, het laagste peil sinds september 2010. Beleggers kopen goud om zich in te dekken tegen inflatie. De goudprijs reageert dan ook sterk op het monetaire beleid van de grote centrale banken. Reactie De voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, kondigde gisteren aan dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk volgend jaar stopt met het opkopen van schuldpapier. Later dit jaar zou kunnen worden begonnen met een geleidelijke afbouw. De Fed had eerder laten weten dat de economie nog altijd gematigd groeit. Ook de arbeidsmarkt blijft verbeteren. Voorlopig blijft de Fed maandelijks 85 miljard dollar in de economie pompen door schuldpapier op te kopen. Ook blijft de rente dicht bij 0 procent staan, in ieder geval tot de werkloosheid onder de 6,5 procent is gezakt. De meeste Fed-bestuurders gaan ervan uit dat dit doel op zijn vroegst eind volgend jaar in zicht komt. Vorige maand zat 7,6 procent van de beroepsbevolking zonder werk. (ANP/DPA/Belga/KVDA)