Dat vertelde Peter Claes, algemeen directeur van Febeliec, de federatie van grootverbruikers van energie, op het seminar 'Aankopen van Energie' van de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek.

Tussen begin 2011 en midden 2012 lagen de prijzen vrij dicht bij elkaar. Het gebrek aan grensoverschrijdende vervoerscapaciteit, en de congestie die dat tot gevolg heeft, jagen de prijzen sindsdien uit elkaar.

In Nederland, dat heeft gekozen voor gastechnologie, was een megawattuur stroom op de forwardmarkt eind augustus ongeveer 48 euro waard. In Duitsland, waar wind- en zonne-energie zwaar wegen, was dat 39 euro. België en Frankrijk, die minder congestieproblemen kennen en veel elektriciteit produceren met kernenergie, zaten daar middenin. De andere kant van de Duitse medaille zijn de investeringskosten in hernieuwbare energie. Die vertalen zich in een belasting voor de particulier van inmiddels 53 euro per MW. (L.H.)

Dat vertelde Peter Claes, algemeen directeur van Febeliec, de federatie van grootverbruikers van energie, op het seminar 'Aankopen van Energie' van de Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek. Tussen begin 2011 en midden 2012 lagen de prijzen vrij dicht bij elkaar. Het gebrek aan grensoverschrijdende vervoerscapaciteit, en de congestie die dat tot gevolg heeft, jagen de prijzen sindsdien uit elkaar. In Nederland, dat heeft gekozen voor gastechnologie, was een megawattuur stroom op de forwardmarkt eind augustus ongeveer 48 euro waard. In Duitsland, waar wind- en zonne-energie zwaar wegen, was dat 39 euro. België en Frankrijk, die minder congestieproblemen kennen en veel elektriciteit produceren met kernenergie, zaten daar middenin. De andere kant van de Duitse medaille zijn de investeringskosten in hernieuwbare energie. Die vertalen zich in een belasting voor de particulier van inmiddels 53 euro per MW. (L.H.)