De rente op Belgische staatsobligaties met een looptijd van tien jaar klom in de namiddag onverstoorbaar hoger tot 5,74 procent. Woensdag steeg de langetermijnrente al van 5,2 tot 5,5 procent. Volgens berekeningen van De Tijd zou de recente renteklim de Belgische staat al 850 miljoen euro extra kosten in vergelijking met de ramingen in de begroting 2012.

Op dit moment is er niets dat het tij voor ons land lijkt te kunnen doen keren. Van enig doortastend overheidsbeleid is nog steeds geen sprake, terwijl ook het vertrouwen in de eurozone zoek blijft. Er komt ook geen positief signaal vanuit de bedrijfswereld, blijkt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van de NBB die het ondernemersvertrouwen meet. De barometer zakt in november namelijk voor de achtste keer op rij tot het laagste peil sinds oktober 2009.

Maar alweer is ons land niet het enige dat het moet ontgelden op de obligatiemarkten. Ook Iers, Grieks en Portugees staatspapier lag donderdag onder vuur. De Italianen kijken aan tegen een langetermijnrente die over het muurtje van de 7 procent klautert tot 7,081 procent, tegenover 6,956 procent woensdagavond.

Ondanks een poging om de internationale markten te sussen, blijkt de bijeenkomst met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Mario Monti in Straatsburg op het eerste gezicht weinig op te brengen. Het ziet er overigens niet naar uit dat er euro-obligaties aankomen, aangezien Merkel voet bij stuk houdt in haar afwijzing ervan. (Belga/BO)

De rente op Belgische staatsobligaties met een looptijd van tien jaar klom in de namiddag onverstoorbaar hoger tot 5,74 procent. Woensdag steeg de langetermijnrente al van 5,2 tot 5,5 procent. Volgens berekeningen van De Tijd zou de recente renteklim de Belgische staat al 850 miljoen euro extra kosten in vergelijking met de ramingen in de begroting 2012.Op dit moment is er niets dat het tij voor ons land lijkt te kunnen doen keren. Van enig doortastend overheidsbeleid is nog steeds geen sprake, terwijl ook het vertrouwen in de eurozone zoek blijft. Er komt ook geen positief signaal vanuit de bedrijfswereld, blijkt uit de maandelijkse conjunctuurbarometer van de NBB die het ondernemersvertrouwen meet. De barometer zakt in november namelijk voor de achtste keer op rij tot het laagste peil sinds oktober 2009.Maar alweer is ons land niet het enige dat het moet ontgelden op de obligatiemarkten. Ook Iers, Grieks en Portugees staatspapier lag donderdag onder vuur. De Italianen kijken aan tegen een langetermijnrente die over het muurtje van de 7 procent klautert tot 7,081 procent, tegenover 6,956 procent woensdagavond. Ondanks een poging om de internationale markten te sussen, blijkt de bijeenkomst met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Mario Monti in Straatsburg op het eerste gezicht weinig op te brengen. Het ziet er overigens niet naar uit dat er euro-obligaties aankomen, aangezien Merkel voet bij stuk houdt in haar afwijzing ervan. (Belga/BO)