Slecht nieuws voor de schatkist. De Belgische rente is op het hoogste peil sinds februari van dit jaar beland.

Sinds het dieptepunt van begin mei steeg de rente met een half procentpunt, van 1,9 procent tot 2,42 procent. Op 3 mei stond de Belgische langetermijnrente op 1,9 procent, het laagste peil ooit.

Die lage langetermijnrente was een gevolg van de verwachte renteknip die de ECB (Europese Centrale Bank) zou doorvoeren. Beleggers gingen ervan uit dat de economie extra stimuli nodig had.

Sindsdien klimt de Belgische langetermijnrente gestaag hoger. Met 2,42 procent nadert de rente het hoogste peil van dit dit jaar; in februari was dat 2,5 procent.

Econoom Koen Deleus van KBC verwijst naar de evolutie van de Amerikaanse rente. "Die gaat omhoog. Er wordt geanticipeerd op het terugschroeven van de obligatieaankopen door de Amerikaanse centrale bank (Fed). Sommigen verwachten dat dit al in het najaar zal gebeuren, als gevolg van de meevallende macro -economische data.".

De stijgende trend komt overigens ook voor bij andere Europese landen. In de zogenaamde 'groeilanden' zoals Brazilië, Turkije, Rusland en Mexico stijgt de rente zelfs met meer dan 1 procentpunt.

Een hogere rente heeft gevolgen voor de begroting, aangezien lenen voor de overheid in dat geval duurder wordt. Op dit moment valt de oplopende langetermijnrente evenwel nogal mee. Eind 2011 pakten donkere wolken samen boven de Belgische hemel, nadat de langetermijnrente zich tegen de grens van 6 procent had gevleid. (Belga/BO)

Slecht nieuws voor de schatkist. De Belgische rente is op het hoogste peil sinds februari van dit jaar beland.Sinds het dieptepunt van begin mei steeg de rente met een half procentpunt, van 1,9 procent tot 2,42 procent. Op 3 mei stond de Belgische langetermijnrente op 1,9 procent, het laagste peil ooit. Die lage langetermijnrente was een gevolg van de verwachte renteknip die de ECB (Europese Centrale Bank) zou doorvoeren. Beleggers gingen ervan uit dat de economie extra stimuli nodig had. Sindsdien klimt de Belgische langetermijnrente gestaag hoger. Met 2,42 procent nadert de rente het hoogste peil van dit dit jaar; in februari was dat 2,5 procent. Econoom Koen Deleus van KBC verwijst naar de evolutie van de Amerikaanse rente. "Die gaat omhoog. Er wordt geanticipeerd op het terugschroeven van de obligatieaankopen door de Amerikaanse centrale bank (Fed). Sommigen verwachten dat dit al in het najaar zal gebeuren, als gevolg van de meevallende macro -economische data.".De stijgende trend komt overigens ook voor bij andere Europese landen. In de zogenaamde 'groeilanden' zoals Brazilië, Turkije, Rusland en Mexico stijgt de rente zelfs met meer dan 1 procentpunt. Een hogere rente heeft gevolgen voor de begroting, aangezien lenen voor de overheid in dat geval duurder wordt. Op dit moment valt de oplopende langetermijnrente evenwel nogal mee. Eind 2011 pakten donkere wolken samen boven de Belgische hemel, nadat de langetermijnrente zich tegen de grens van 6 procent had gevleid. (Belga/BO)