De rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar klom rond 15u30 tot 5,86 procent. Het verschil tussen de Belgische en de Duitse langetermijnrente - de spread - bereikte 359 basispunten.

Behalve België sidderen nog andere Europese landen onder de aanhoudende druk van de obligatiemarkten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating van Hongarije tot "rommel". Volgens de Hongaarse regering geheel ten onrechte: "Aangezien er geen echte grond bestaat voor de beoordeling van Moody's, kan de regering ze alleen maar beschouwen als deel van een financiële aanval tegen Hongarije," aldus de minister van Economie.

Ook voor Italië geldt de aanhoudende thriller van de oplopende rente, waar de kritische grens van 7 procent donderdag al werd overschreden. Vrijdag bedraagt de rente op tienjarige staatsobligaties 7,3 procent, hoewel het Zuid-Europese land er in slaagde 10 miljard euro op te halen via een veiling van kortetermijnobligaties met looptijden van 6 maanden (8 miljard euro) en 2 jaar (2 miljard euro). De Italiaanse staat moet daar wel een forse rente op betalen van respectievelijk 6,5 en 7,8 procent.(Belga/BO)

De rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar klom rond 15u30 tot 5,86 procent. Het verschil tussen de Belgische en de Duitse langetermijnrente - de spread - bereikte 359 basispunten. Behalve België sidderen nog andere Europese landen onder de aanhoudende druk van de obligatiemarkten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating van Hongarije tot "rommel". Volgens de Hongaarse regering geheel ten onrechte: "Aangezien er geen echte grond bestaat voor de beoordeling van Moody's, kan de regering ze alleen maar beschouwen als deel van een financiële aanval tegen Hongarije," aldus de minister van Economie. Ook voor Italië geldt de aanhoudende thriller van de oplopende rente, waar de kritische grens van 7 procent donderdag al werd overschreden. Vrijdag bedraagt de rente op tienjarige staatsobligaties 7,3 procent, hoewel het Zuid-Europese land er in slaagde 10 miljard euro op te halen via een veiling van kortetermijnobligaties met looptijden van 6 maanden (8 miljard euro) en 2 jaar (2 miljard euro). De Italiaanse staat moet daar wel een forse rente op betalen van respectievelijk 6,5 en 7,8 procent.(Belga/BO)