Belgische loonkosten stijgen minder snel dan in de rest van Europa

19/12/17 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Bron: Belga

De Belgische loonkosten zijn in het derde kwartaal van 2017 met 1,3 procent gestegen, blijkt uit cijfers van Eurostat. Daarmee blijft de toename van de loonkosten in België onder het gemiddelde van de eurozone (1,6 procent).

Belgische loonkosten stijgen minder snel dan in de rest van Europa

© reuters

De lonen zelf stegen in het derde kwartaal in ons land met 1,9 procent in vergelijking met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van Eurostat. Die stijging ligt wel boven het gemiddelde in de eurozone (1,6 procent).

De loonkosten stegen in vergelijking met een jaar eerder echter maar met 1,3 procent. De taxshift, meer bepaald de lagere werkgeverslasten, tempert dus de stijging van de lonen voor de werkgevers.

Belangrijk voor ons land is hoe de buurlanden, onze voornaamste concurrenten, het doen. In Duitsland stegen de loonkosten in het derde kwartaal met 2,2 procent, meer dan in België dus. In Frankrijk stegen de loonkosten met 1,7 procent en in Nederland met 1,9 procent.

De meest opmerkelijke toename van de loonkosten werd geregistreerd in Roemenië (+16,5 procent), Hongarije (+12.6 procent) en Bulgarije (+10,7 procent). In Finlanden Portugal daalden de loonkosten met respectievelijk 3 en 1,1 procent.

loonkosten in Europa derde kwartaal 2017

loonkosten in Europa derde kwartaal 2017 © eurostat

Onze partners