De Belgische lonen zullen in 2012 met ruim 4 procent gestegen zijn ten opzichte van 2011. Dat heeft het internationaal verloningsadviesbureau Hay Group berekend. Het grootste deel van de loonstijging (3,04 procent) is het gevolg van de indexering en de automatische anciënniteitsgebonden verhogingen: 2,4 procent inflatie, 0,3 procent sectorale loonsverhogingen en een klein percentage leeftijdsgebonden baremieke verhogingen.

Volgens de berekeningen van de Hay Group hebben de werkgevers amper 1 procent ruimte om hun werknemers te belonen voor verworven vaardigheden of voor een hogere verantwoordelijkheid die ze nemen. "In Duitsland of Nederland kunnen werkgevers meer differentiëren in hun beloning. In België kan de werkgever door de sterke regulering daar veel minder in kiezen", verduidelijkt Walter Janssens, partner bij de Hay Group.

De lonen in België stijgen minder sterk dan die in Duitsland. In de grootste economie van Europa klommen de lonen 5,2 procent hoger in vergelijking met 2011, aldus de Hay Group. In Nederland (3 procent) en Frankrijk (3,2 procent) was de stijging minder sterk dan in ons land.

De Hay Group stelt in de studie vast dat Belgische lonen sterk leeftijdsgebonden zijn. Een bediende van 55 tot 58 jaar verdient tussen de 35 tot 45 procent meer dan zijn collega van 26 tot 30 jaar voor vaak dezelfde functie. In de buurlanden is die loonspanning kleiner. "Oudere werknemers, of werknemers met een hogere anciënniteit worden daardoor steeds duurder, wat hun tewerkstellingskansen tempert", aldus de Hay Group. (Belga/BO)

De Belgische lonen zullen in 2012 met ruim 4 procent gestegen zijn ten opzichte van 2011. Dat heeft het internationaal verloningsadviesbureau Hay Group berekend. Het grootste deel van de loonstijging (3,04 procent) is het gevolg van de indexering en de automatische anciënniteitsgebonden verhogingen: 2,4 procent inflatie, 0,3 procent sectorale loonsverhogingen en een klein percentage leeftijdsgebonden baremieke verhogingen. Volgens de berekeningen van de Hay Group hebben de werkgevers amper 1 procent ruimte om hun werknemers te belonen voor verworven vaardigheden of voor een hogere verantwoordelijkheid die ze nemen. "In Duitsland of Nederland kunnen werkgevers meer differentiëren in hun beloning. In België kan de werkgever door de sterke regulering daar veel minder in kiezen", verduidelijkt Walter Janssens, partner bij de Hay Group.De lonen in België stijgen minder sterk dan die in Duitsland. In de grootste economie van Europa klommen de lonen 5,2 procent hoger in vergelijking met 2011, aldus de Hay Group. In Nederland (3 procent) en Frankrijk (3,2 procent) was de stijging minder sterk dan in ons land. De Hay Group stelt in de studie vast dat Belgische lonen sterk leeftijdsgebonden zijn. Een bediende van 55 tot 58 jaar verdient tussen de 35 tot 45 procent meer dan zijn collega van 26 tot 30 jaar voor vaak dezelfde functie. In de buurlanden is die loonspanning kleiner. "Oudere werknemers, of werknemers met een hogere anciënniteit worden daardoor steeds duurder, wat hun tewerkstellingskansen tempert", aldus de Hay Group. (Belga/BO)