De Belgische rente op tien jaar is vrijdag onder de 0,9 procent gezakt, een nieuw record. Iets na 10 uur zakte de langetermijnrente tot 0,874 procent. De langetermijnrente is de rente die de Belgische overheid betaalt om geld te lenen over een periode van tien jaar. Een laag peil is dus goed nieuws voor de schatkist.

De neerwaartse tendens doet zich in heel Europa voor. Beleggers speculeren erop dat de Europese Centrale Bank met nieuwe maatregelen over de brug zal komen, nadat donderdag bij de Europese banken weinig interesse was voor goedkope ECB-kredieten.

De rente gaat al maanden in dalende lijn. Ter herinnering: eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei ging ze door de 2 procent-grens. Eind november werd dan de 1 procent-grens gesloopt en nog lijkt het einde niet in zicht.

Een lage rente is goed nieuws voor de Belgische schatkist: ons land spaart honderden miljoenen uit aan rentelasten. Ook wie die een woonkrediet aangaat of de woonlening herfinanciert, profiteert volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws: een spaarboekje brengt nog amper op. (Belga/NS)

De Belgische rente op tien jaar is vrijdag onder de 0,9 procent gezakt, een nieuw record. Iets na 10 uur zakte de langetermijnrente tot 0,874 procent. De langetermijnrente is de rente die de Belgische overheid betaalt om geld te lenen over een periode van tien jaar. Een laag peil is dus goed nieuws voor de schatkist.De neerwaartse tendens doet zich in heel Europa voor. Beleggers speculeren erop dat de Europese Centrale Bank met nieuwe maatregelen over de brug zal komen, nadat donderdag bij de Europese banken weinig interesse was voor goedkope ECB-kredieten. De rente gaat al maanden in dalende lijn. Ter herinnering: eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei ging ze door de 2 procent-grens. Eind november werd dan de 1 procent-grens gesloopt en nog lijkt het einde niet in zicht.Een lage rente is goed nieuws voor de Belgische schatkist: ons land spaart honderden miljoenen uit aan rentelasten. Ook wie die een woonkrediet aangaat of de woonlening herfinanciert, profiteert volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws: een spaarboekje brengt nog amper op. (Belga/NS)