Dat schrijft het financiële persagentschap Bloomberg

De rentevoeten in Europa zijn al maanden aan het dalen. Het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank en de onzekere geopolitieke context duwen beleggers naar veilig geacht staatspapier. Dat men zelfs bereid is te betalen voor het parkeren van geld in één- en tweejarige overheidsobligaties, is het ultieme bewijs.

De Belgische rente op twee jaar ging maandagochtend voor het eerst onder nul. Ze staat nu op -0,011 procent. Beleggers moeten dus een kleine vergoeding betalen. Voor éénjarig staatspapier is deze trend al even aan de gang.

Ook de langetermijnrente blijft maar dalen. Maandag werd de historische kaap van 1,3 procent gesloopt, tot 1,284 procent. Een lage rente is alvast goed nieuws voor de Belgische schatkist, ons land spaart tientallen miljoenen uit aan rentelasten. Ook diegene die een woonkrediet aangaan of hun woonlening herfinancieren, profiteren volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws. Ter illustratie, staatsbons met een looptijd van acht jaar brachten nooit eerder zo weinig op, amper 1 procent bruto.

Eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei werd de kaap van 2 procent doorbroken. (Belga/MI)

Dat schrijft het financiële persagentschap BloombergDe rentevoeten in Europa zijn al maanden aan het dalen. Het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank en de onzekere geopolitieke context duwen beleggers naar veilig geacht staatspapier. Dat men zelfs bereid is te betalen voor het parkeren van geld in één- en tweejarige overheidsobligaties, is het ultieme bewijs. De Belgische rente op twee jaar ging maandagochtend voor het eerst onder nul. Ze staat nu op -0,011 procent. Beleggers moeten dus een kleine vergoeding betalen. Voor éénjarig staatspapier is deze trend al even aan de gang. Ook de langetermijnrente blijft maar dalen. Maandag werd de historische kaap van 1,3 procent gesloopt, tot 1,284 procent. Een lage rente is alvast goed nieuws voor de Belgische schatkist, ons land spaart tientallen miljoenen uit aan rentelasten. Ook diegene die een woonkrediet aangaan of hun woonlening herfinancieren, profiteren volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws. Ter illustratie, staatsbons met een looptijd van acht jaar brachten nooit eerder zo weinig op, amper 1 procent bruto. Eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei werd de kaap van 2 procent doorbroken. (Belga/MI)