De handel vanuit België neemt af. De waarde van de uitvoer zakte in mei met 6,4 procent, die van de invoer met 8,0 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de handelsbalans van de Nationale Bank.

In mei voerde ons land voor 20,2 miljard euro uit. Dat komt overeen met een terugval met -6,4 procent tegenover dezelfde maand een jaar eerder. De invoer daalde met -8,0 procent tot 20,4 miljard euro.

Volgens de voorlopige 'gecumuleerde' cijfers van de NBB nam de uitvoer naar de volledige eurozone in mei af met -2,4 procent, met negatieve uitschieters naar Ierland (-19,9 procent), Portugal (-17,9 procent) en Spanje (-11,1 procent). De uitvoer naar sterkhouder Duitsland bleef min of meer gelijk. Ons land slaagde er in diezelfde maand wel in de uitvoer naar China (+9,7 procent) en de VS (+10,3 procent) gevoelig op te drijven.

De zogenaamde 'snelle' raming van de Nationale Bank voor de handelsbalans van juni wijst op een overschot van 0,7 miljard euro tegenover een tekort van 0,1 miljard in mei. De uitvoer zou in diezelfde maand uitkomen op 20,5 miljard euro, de invoer op 19,9 miljard euro. Dat stemt - vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder - overeen met een toename met 0,6 procent voor de uitvoer en een afname met 3,6 procent voor de invoer. (BO)

De handel vanuit België neemt af. De waarde van de uitvoer zakte in mei met 6,4 procent, die van de invoer met 8,0 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de handelsbalans van de Nationale Bank. In mei voerde ons land voor 20,2 miljard euro uit. Dat komt overeen met een terugval met -6,4 procent tegenover dezelfde maand een jaar eerder. De invoer daalde met -8,0 procent tot 20,4 miljard euro. Volgens de voorlopige 'gecumuleerde' cijfers van de NBB nam de uitvoer naar de volledige eurozone in mei af met -2,4 procent, met negatieve uitschieters naar Ierland (-19,9 procent), Portugal (-17,9 procent) en Spanje (-11,1 procent). De uitvoer naar sterkhouder Duitsland bleef min of meer gelijk. Ons land slaagde er in diezelfde maand wel in de uitvoer naar China (+9,7 procent) en de VS (+10,3 procent) gevoelig op te drijven.De zogenaamde 'snelle' raming van de Nationale Bank voor de handelsbalans van juni wijst op een overschot van 0,7 miljard euro tegenover een tekort van 0,1 miljard in mei. De uitvoer zou in diezelfde maand uitkomen op 20,5 miljard euro, de invoer op 19,9 miljard euro. Dat stemt - vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder - overeen met een toename met 0,6 procent voor de uitvoer en een afname met 3,6 procent voor de invoer. (BO)