De consumentenprijzen stegen op jaarbasis voor het laatst in oktober vorig jaar, toen met +0,09 procent. Sindsdien werden vijf maanden lang prijsdalingen opgetekend, met als dieptepunt januari (-0,65 procent).

Ook in maart was er nog een negatieve inflatie (-0,40 procent), maar in april gingen de consumentenprijzen dus opnieuw omhoog.

"De stijging is voornamelijk het gevolg van de uitdoving van het effect van de btw-daling op elektriciteit (van 21 procent naar 6 procent in april 2014) op de inflatie. Ook het aantrekken van de groenteprijzen ten gevolge van het nieuwe seizoen speelt een rol", aldus de FOD Economie.

In vergelijking met vorige maand werden groenten 12,0 procent duurder, terwijl de prijzen voor buitenlandse reizen met gemiddeld 6,4 procent stegen. Dat komt doordat de krokusvakantie dit jaar in februari viel, waardoor het vorige maand laagseizoen was. De fruitprijzen stegen met 8,1 procent. Vakantiedorpen werden deze maand 7,3 procent duurder, wat net als bij de buitenlandse reizen het geval is te maken heeft met de krokusvakantie in februari. Boeken werden gemiddeld 4,2 procent duurder.

Aardgas werd gemiddeld 3,5% goedkoper ten opzichte van vorige maand. Elektriciteit werd in april gemiddeld 1,7% goedkoper dan een maand geleden. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar werd voor elektriciteit 5,2 procent meer betaald.

De inflatie op basis van de gezondheidsindex bedraagt in april 0,68 procent, tegenover -0,06 procent in maart en 0,14 procent in februari. De inflatie voor energieproducten blijft wel negatief, maar stijgt deze maand naar -6,63 procent tegenover -9,76 procent vorige maand en -11,96 procent in februari.

(BO)

De consumentenprijzen stegen op jaarbasis voor het laatst in oktober vorig jaar, toen met +0,09 procent. Sindsdien werden vijf maanden lang prijsdalingen opgetekend, met als dieptepunt januari (-0,65 procent). Ook in maart was er nog een negatieve inflatie (-0,40 procent), maar in april gingen de consumentenprijzen dus opnieuw omhoog. "De stijging is voornamelijk het gevolg van de uitdoving van het effect van de btw-daling op elektriciteit (van 21 procent naar 6 procent in april 2014) op de inflatie. Ook het aantrekken van de groenteprijzen ten gevolge van het nieuwe seizoen speelt een rol", aldus de FOD Economie.In vergelijking met vorige maand werden groenten 12,0 procent duurder, terwijl de prijzen voor buitenlandse reizen met gemiddeld 6,4 procent stegen. Dat komt doordat de krokusvakantie dit jaar in februari viel, waardoor het vorige maand laagseizoen was. De fruitprijzen stegen met 8,1 procent. Vakantiedorpen werden deze maand 7,3 procent duurder, wat net als bij de buitenlandse reizen het geval is te maken heeft met de krokusvakantie in februari. Boeken werden gemiddeld 4,2 procent duurder. Aardgas werd gemiddeld 3,5% goedkoper ten opzichte van vorige maand. Elektriciteit werd in april gemiddeld 1,7% goedkoper dan een maand geleden. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar werd voor elektriciteit 5,2 procent meer betaald.De inflatie op basis van de gezondheidsindex bedraagt in april 0,68 procent, tegenover -0,06 procent in maart en 0,14 procent in februari. De inflatie voor energieproducten blijft wel negatief, maar stijgt deze maand naar -6,63 procent tegenover -9,76 procent vorige maand en -11,96 procent in februari. (BO)